JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Groenplatform stapt uit Projectgroep Bomenverordening

Kritiek op prioriteiten gemeente Oirschot

Dit leren we basisschoolleerlingen op Boomfeestdag

Dit leren we basisschoolleerlingen op Boomfeestdag

In Nederland worden bomen beschermd via een gemeentelijke bomenverordening. Elke gemeente heeft daarin een eigen aanpak. Die aanpak zegt veel over de waarde die een gemeente aan bomen hecht. De huidige bomenverordening van de gemeente Oirschot dateert uit 2010 en was volgens de gemeenteraad toe aan een update. Hiervoor werd een projectgroep opgericht, en het Groenplatform Oirschot werd gevraagd deel te nemen. In augustus 2023 was de eerste bijeenkomst. Vorige week besloot het Groenplatform de projectgroep te verlaten vanwege fundamentele verschillen met het college van B&W over de aanpak en prioriteiten.

Al vroeg in het proces bleek dat er geen beleidsdocument als basis voor de nieuwe bomenverordening zou komen. Voor het Groenplatform is dit een gemiste kans. Een bomenverordening hoort voort te komen uit een samenhangend groenbeleid, waarin een gezonde leefomgeving, natuurbehoud, biodiversiteit en klimaatadaptatie centraal staan. Een verordening zonder beleid is als een huis zonder fundament.

Daarnaast groeide het besef dat onze deelname vooral werd gebruikt voor het ‘participatie-vinkje’. Na meer dan een jaar moesten we concluderen dat het college niet open staat voor een gesprek over de inhoud maar alleen -zonder verdere onderbouwing- schermt met kosten. Zo wordt burgerparticipatie een lege huls.

Enkele bomen op Waardevolle Bomenlijst, andere bomen vogelvrij

Een tweede reden voor ons vertrek is de beperkte bescherming die de verordening biedt. In het voorgestelde ontwerp krijgen alleen bomen op de zogeheten Waardevolle Bomenlijst bescherming. Dat zijn er in de praktijk maar zo’n 150 op een totaal van duizenden bomen. Alle andere particuliere bomen blijven vogelvrij: er is geen kapvergunning nodig. Het ontbreken van een compensatieverplichting maakt dat bomen zomaar kunnen verdwijnen, zonder herplant. Recente grootschalige bomenkap in het centrum van Middelbeers voor twee bouwprojecten toont volgens ons de urgentie van striktere bescherming aan. Waarbij bouwen op zich prima is, maar wel natuurinclusief, zoals het Oirschot betaamt.

Oproep aan Politiek en Inwoners: Samen voor Groenbehoud

Hoewel we de samenwerking binnen de projectgroep met de betrokken deskundigen zeer hebben gewaardeerd, blijft onze kritiek op het college stevig. Te vaak gaan economische belangen voor het behoud van gezondheid, natuur, groen en biodiversiteit. Van een gemeente met de slogan ‘Oirschot, Monument in het Groen’ verwachten wij dat deze waarden serieus genomen en verdedigd worden. Want wat blijft er zo over van ‘Groen in het Monument’, dat zo belangrijk is voor een gezonde leefomgeving?

We laten het er niet bij zitten. We hopen de besluitvormers nog kunnen te overtuigen van de noodzaak van een robuuste bomenverordening. We roepen zowel inwoners als politieke partijen op om samen te werken aan een gemeente die écht een ‘Monument in het Groen’ blijft en waar ons groene erfgoed beschermd wordt voor de toekomst.

Groenplatform Oirschot