Overlast vuurwerk Oirschot; agenten in burger ingezet
Meeste overlast rondom deze straat
Het afsteken van vuurwerk begint steeds eerder in het jaar, ook in ons dorp. Als je de daders erop aanspreekt kun je een grote mond terug verwachten of zelfs bedreigingen en pesterijen. Maar als het erop aankomt is de dader verdwenen, de handhaver te laat en de angst die blijft er voor veel mensen. Dat is nu juist de reden dat Pieter van Loon (SPO) en Marienette Wemelsfelder (D66) blij waren met de vuurwerkenquête 2024 in onze gemeente. Echter na zelfs vragen aan de gemeenteraad blijven de uitkomsten toch hetzelfde. Er wordt wederom ingezet op preventie en communicatie. ”Toch vreemd”, zegt van Loon. ”Want 51% van de mensen die mee hebben gedaan met de enquête meldt toch echt te maken te hebben met overlast. En als je daar nog alle mensen bij telt die het niet durven te melden dan gaat er toch iets fout in de communicatie. Er moet echt meer worden gehandhaafd.”
door Marcia Engelander - van den Wittenboer
Net als ieder jaar komt de discussie weer tot leven een paar maanden voor het nieuwe jaar. Mag er vuurwerk worden afgestoken met oudjaar en waar? Van hoe laat tot hoe laat? Nu houden gelukkig veel mensen zich aan de regels. Toch blijkt na een rondvraag in verschillende Oirschotse wijken veel mensen overlast te ervaren. En die overlast begint steeds eerder in het jaar. Van hele harde knallen tot overlast van groepen jongeren die door de wijk lopen en overal vuurwerk afsteken en dat al weken voor oudejaarsdag. ”Elk jaar is het weer hetzelfde hier rond de Steenakkerstaat”, zegt een bewoner die liever anoniem blijft. ”Grote groepen jongeren met plastic zakken vol met vuurwerk, lopen rond en knallen maar wat raak. Ze letten niet op als er iemand aankomt. Het is een verschrikking hier, ook voor de huisdieren. En als je er wat van zegt dan krijg je nog een grote mond op de koop toe.”
Handhaving
Uit de vuurwerk enquête komt naar voren dat men vindt dat er meer aan handhaving moet worden gedaan. Er wordt echter maar één auto ingezet die de zichtbaarheid moet verhogen en waarmee er op meldingen wordt afgegaan. Veel Oirschottenaren nemen niet meer de moeite om overlast van vuurwerk te melden. Veel gehoorde argumenten zijn; ”Er komt toch niemand”, of: ”Er wordt toch niks aan gedaan.” Carolien Abrahams bevestigt dat er inderdaad weinig meldingen zijn geweest de afgelopen maanden, maar weet ook dat er wel degelijk overlast is. ”De pakkans is klein”, vertelt Abrahams. ”Je hoort de knal en de jongeren zijn al weg. Zeker als we in een auto rijden dan is het nog moeilijker, dan zien ze ons al van verre aankomen.” Ondanks dat meldingen over vuurwerkoverlast niet de hoogste prioriteit heeft, denkt de Politie Best-Oirschot toch na over oplossingen. ”Ook ligt een stukje verantwoording bij de ouders. Vaak weten ouders niet eens wat hun kinderen doen op straat”, vertelt Abrahams. ”Aankomende weekenden zullen er agenten ’in burger’ gaan controleren op straat. Om zo ’heterdaadjes’ te kunnen meekrijgen. Er wordt dus echt wel wat gedaan.”
Meningsverschillen
”Vuurwerk is keileuk en hoort er gewoon bij”, vertel een jeugdige bewoonster, ”Mensen moeten niet zo zeuren. Het is maar eens per jaar en we doen het maar een paar dagen ervoor, dus dat valt best mee.” De discussie die elk jaar weer oplaait zorgt voor meningsverschillen onderling tussen alle bewoners. ”En dat is nou juist zo jammer”, legt van Loon uit. ”Vuurwerk moet gezellig zijn. Ons samenbrengen. Het hoort zelfs bij ons immaterieel erfgoed. Het geeft een gevoel van verbondenheid. We willen het ook niet verbieden. Maar je moet je gewoon wel aan de regels houden.” Vuurwerk mag op 31 december worden afgestoken van 18 uur in de avond tot 2 uur ’s nachts. Niet in de vuurwerkvrije zones.
Boa’s
Ondertussen denkt Pieter van Loon (SPO) nog aan zichtbare oplossingen en vraagt zichzelf hardop af of het wellicht mogelijk is om de krachten tussen de verschillende Kempengemeenten en Best te bundelen. ”Want tevreden met de antwoorden die wij kregen op onze vragen gesteld aan de gemeenteraad waren wij niet. Hiermee is het nog niet afgedaan voor ons.” Door communicatie worden ouders ook ingelicht zich aan de regels te houden voor hun kinderen. ”Want het kan toch niet zo zijn dat mensen al weken van tevoren angstvallig binnen blijven. Dit is toch te gek voor woorden.”