JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Al bijna 20 jaar vertrouwde gezichten: Hans en Hans

’Verliefd op het vak en op elkaar’

Vertrouwde gezichten; Hans en Hans

Vertrouwde gezichten; Hans en Hans

Volgend jaar maart zijn Hans en Hans alweer 20 jaar bekende gezichten in het dorp op hun vertrouwde stek; de drankenspeciaalzaak Mitra. Tijd om eens nader kennis te maken met deze twee bevlogen mannen én met de liefde voor elkaar en het vak. ”We zijn heel veel met het vak bezig, omdat we het niet zien als werk. We wonen samen, we leven samen. We hebben elke avond werkoverleg”, grapt Hans Markus (63). ”Eerst kwam de liefde, daarna de zaak”, vertelt Hans De Ridder (48). ”Het was voor mij een goede reden om nooit meer weg te gaan.”

door Marcia Engelander - van den Wittenboer

Het was in Antwerpen 21 jaar geleden toen de mannen elkaar voor het eerst tegenkwamen en op slag verliefd werden. De Ridder net afgestudeerd bedrijfseconoom en succesvol manager van meerdere arbeidsbureaus en Markus die zijn eigen slijterij ging beginnen. ”Er kwam een drankhandel ter overname in Oirschot en ik hoefde er niet twee keer over na te denken”, vertelt Hans Markus enthousiast. ”Vroeger kwam ik hier al graag, vanuit Eindhoven op de fiets. Ik vond het een hoog ’Efteling’-gehalte hebben. De kleine straatjes en historische panden. Gewoon betoverend.” Met de hulp van de andere Hans begonnen zij samen aan dit avontuur dat nog steeds voortduurt.

Bourgondische inslag

De jonge Hans, ietwat ongeduldig maar het financiële brein achter de zaak. De ervaren Hans met zijn creatieve ideeën en zijn organisatorische kracht vullen elkaar goed aan, zowel zakelijk als thuis. ”Ik ben dol op koken. Het Bourgondische leven. Dat is wel te zien ook”, lacht Hans Markus. ”Er was een tijd dat we samen gingen sporten. Toen waren we beter in vorm”. Zijn ogen glunderen wanneer hij zijn verhaal vervolgt: ”Genieten doe ik als ik mag koken voor familie en vrienden uiteraard met een goed glas wijn erbij. Mijn favoriet is eendenborst uit de oven met sinaasappelsaus. Maar het kan ook zo lopen dat ik kijk wat we nog hebben en daar wat van probeer te maken”. Hans De Ridder gaat liever vlug even naar de supermarkt en ’flanst’ wat in elkaar. ”Daar heb ik het geduld niet voor. Ik kan wel koken hoor, maar ik laat het liever aan Hans over.” De liefde voor het koken bij Hans Markus heeft zijn oorsprong in de horeca waar hij vroeger ook werkzaam was. ”Ergens droom ik nog wel van een klein restaurantje. Dat zou geweldig zijn. Maar Hans houdt niet zo van in de avond werken, dus dat gaat hem niet worden”.

Passie

Samen op reis gaan doen ze ook graag, maar ook hier verweven met vak. ”Als we gaan reizen, nemen we de tijd om een wijnhuis of domein te bezoeken. Je moet ook weten wat je verkoopt”, vertelt Markus.” ”Onze laatste ’studiereis’ was naar Cotswolds, Engeland. Uiteraard hebben we daar uitgebreid verschillende soorten whisky bekeken en geproefd. Dat is mijn passie, maar dat is wel bekend in het dorp.” Beide mannen hebben een hekel aan onrecht en aan mensen die zich ’meer’ voelen dan een ander. ”We zijn hier met zijn allen op deze aardkloot. Laten we er wat van maken en gewoon normaal doen naar je medemens. We hebben het niet allemaal zo goed”, beseft De Ridder. ”Mensen kunnen snel oordelen over een ander, terwijl ze vaak de achterliggende situatie niet kennen. Wat meer begrip naar elkaar zou mooi zijn.”

Nederbelg

Sinds een paar weken heeft Hans De Ridder, naast de Belgische nationaliteit, nu ook de Nederlandse nationaliteit officieel aangenomen. Hij noemt zich vol trots een ’Nederbelg’. ”Het werd er tijd voor. Het heeft even geduurd maar ik woon hier, ik werk hier en ik betaal belasting. Ik wilde natuurlijk ook stemmen. En dat kan ik nu.” Daarnaast vindt De Ridder het belangrijk dat ze het ook echt ’samen’ doen en dat blijkt uit alles. ”De afwisseling van het werk en de eigen tijden bepalen. Dat houdt het plezier erin.” Hans Markus vult hem aan dat dit mogelijk is doordat ze heel fijn personeel hebben. ”Zonder goed personeel ben je nergens. Daar zijn we heel dankbaar voor”.

”Ik vond Oirschot een hoog ’Efteling’-gehalte hebben. Gewoon betoverend.”