JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viering tachtig jaar vrijheid gaat niet ongemerkt voorbij

Het bevrijdingsmonument in de Drossaard

Het bevrijdingsmonument in de Drossaard

Over een aantal weken is het precies tachtig jaar geleden dat de gemeente Oirschot werd bevrijd van de Duitsers. Na het bestoken van de Duitse stellingen met mortiergranaten, konden eenheden van de 15e Schotse Divisie op 24 oktober 1944 de straten van Oirschot binnentrekken en de stad bevrijden. Reden genoeg voor een feestje, maar ook voor allerlei culturele en informatieve activiteiten.

door Rudi Muller

Op verschillende plekken in de gemeente worden de komende weken evenementen georganiseerd die in het teken van tachtig jaar vrijheid staan. Zo zullen de Bali Runners op 21 september het bevrijdingsvuur, dat vanuit het Franse Bayeux hierheen is gekomen, in ontvangst nemen en naar de Heilige Eik brengen. Tijdens de herdenkingen in de Beerzen, Oirschot en Spoordonk zullen zij telkens het vuur brengen en ontsteken. Voor het eerst zal dat gebeuren een dag later, wanneer zij om 11.00 uur door burgemeester Judith Keijzers-Verschelling worden ontvangen bij het Bevrijdingsmonument op het Doornboomplein in Middelbeers en het officiële gedeelte zal starten. De Beerzen werden bevrijd op 22 september, pas een maand later Oirschot en Spoordonk. Vanaf 13.00 uur is er tevens een interessante tentoonstelling te zien in Het Oude Kerkje, georganiseerd door de Heemkundekring Den Beerschen Aard in samenwerking met onder andere Heemkundekring de Heerlijkheid en stichting Het Oude Kerkje.

Sounds of Freedom

12 oktober belooft het een spectaculaire avond te worden wanneer het grote harmonieorkest van Arti in de prachtige setting van de Basiliek tijdens Sounds of Freedom een programma heeft samengesteld waar geschiedenis en hedendaagse viering samenkomen. Maar liefst 650 zitplaatsen zijn beschikbaar en men streeft er natuurlijk naar om volledig uitverkocht te raken. Naast hetgeen Arti zelf ten gehore zal brengen, zullen zij deze avond vergezeld worden door een indrukwekkende line-up van zowel lokale als internationale artiesten. Vanuit de kerkbanken wordt je teruggevoerd naar de oorlogstijd, terwijl je onder een sterrenhemel een scala aan optredens beleeft. Tickets voor Sounds of Freedom kosten 17,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.arti-oirschot.nl.

Poëziewandeling

Samen met het Rederijkersgilde Sint Katrien organiseert Bibliotheek Oirschot op 15 oktober een poëziewandeling door het centrum van Oirschot. Rederijkersgilde Sint Katrien houdt zich ‘ter lering ende vermaak’ actief bezig met gedichten, proza en toneel en zal gedurende deze avond gedichten uit het gevarieerde eigen werk voordragen, welke op de één of andere manier iets te maken hebben met de Oirschotse bevrijding. Deelnemers kunnen als zij dat leuk vinden ook zelf een bijdrage leveren aan het gebeuren, bijvoorbeeld door vooraf een kort gedicht van vier regels te schrijven; een zogenoemd ‘kwatrijntje voor Katrien’. Deelname is gratis en geschikt voor jong en oud, tot 13 oktober kan men zich aanmelden middels een mail naar oirschot@bibliotheekdekempen.nl.

Tevens in de bibliotheek zal Tony Mouw op 19 oktober een lezing geven over de inval van de Duitsers in 1940 en alles wat daaraan vooraf ging. Niet alleen het verloop van de strijd wordt hier verteld maar ook de politieke en bestuurlijke kant.

RV 29 meert aan in Oirschot

In het weekend van 19 en 20 oktober zal in het kader van het bevrijdingsthema ‘bruggen slaan naar de toekomst’ varend museumschip RV29 van het Regiment der Genie aanmeren in het Wilhelminakanaal, ter hoogte van de Stönner-Meijwaardbrug. Naast dat het schip is geopend voor belangstellenden, wordt ook een deel van een baileybrug getoond zoals in 1944 werd aangelegd door de geallieerden. Op 20 oktober vindt ook de officiële herdenking plaats van de bevrijding van de kern van Oirschot. Vanaf 10.30 uur zullen gilden en genodigden via de Stönner Meijwaardbrug richting het monument in de Drossaard trekken, als eerbetoon aan de twee Nederlandse soldaten van de Prinses Irene Brigade die omkwamen tijdens de bevrijding. Net als eerder in de Beerzen zullen burgemeester Keijzers-Verschelling en jeugdburgemeester Elise Baselmans het officiële gedeelte openen, waarna deelnemende groepen een krans zullen leggen, Oirschotse gilden een groet brengen en muziekvereniging Arti het Wilhelmus zal spelen. Nadat dorpsdichter Roel Timmers een gedicht voor heeft gelezen, speelt een trompettist ‘Last post’.

Direct na het weekend zal op maandag tussen 14.00 uur en 16.00 uur in de bibliotheek een dichtworkshop over vrijheid plaatsvinden. De organisatie nodigt inwoners uit om een gedicht over vrijheid op een speciale gedichtenmuur in de bibliotheek te hangen. Weet je niet hoe te beginnen? Tijdens deze workshop leer je hoe je in stappen een gedicht schrijft. Het eindresultaat mag je aan de gedichtenmuur hangen, welke van maandag 21 oktober tot en met vrijdag 1 november te bezichtigen zal zijn.

Herdenking Spoordonk

Tegelijk met Oirschot is op 24 oktober ook Spoordonk bevrijd. Hier wordt een week later dan in het Oirschotse op zondag 27 oktober bij stilgestaan. Om 10.30 uur komt men samen in het Dorshart, waarna men onder begeleiding van fanfare Concordia naar de brug bij de watermolen loopt. Grotendeels zullen deze herdenkingen hetzelfde zijn, opvallend in Spoordonk is de presentatie van het boek ‘Gevallen Spoordonkenaren’ en het aanbieden van nieuwe borden voor de brug.

Het Oirschots gemengd koor organiseert op deze dag een bevrijdingsconcert, vanaf 15.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek onder leiding van Maarten Koelink.