Er groeit wat moois in Best. Passanten hebben ze vast gezien, drie akkers met miscanthusteelt, ook wel bekend als olifantsgras. De akkers zijn te herkennen aan de spandoeken ‘Hier groeien huizen’.

Alle politieke partijen van Provinciale Staten van Noord-Brabant bezochten vrijdag 21 maart teler Theo van Beerendonk. Familie Van Beerendonk is bekend om haar aardbeienteelt. “Een aardbeienplant zaai je niet, je deelt de wortelstok. Dat proces heet vermeerderen.” Bij de teelt van miscanthus draait het in beginsel om het vermeerderen van de wortelstok (rhizomen). Elk jaar kan deze vezelteelt verdubbeld worden.

Een aantal Brabantse telers startten Miscanthus Agri, een agrarische samenwerking om de vermeerdering van deze rhizomen te versnellen en de vezelteelt van miscanthus aan te jagen.

Inzicht

De Statenleden kregen een goed inzicht in de voordelen van deze vezelteelt. Miscanthus behoeft geen mest (stikstof), geen beregening, is goed voor het bodemleven en de waterdoorlatendheid. Maar het allerbelangrijkste is wel het opslaan van CO2 in het gewas en in de bodem. Samen met Building Balance worden bouwmaterialen ontwikkeld om biobased huizen van te bouwen. “Dan slaan we de CO2 langdurig op in gebouwen”, aldus Theo van Beerendonk.

Modulaire woningbouw

Na het bezoek aan Best reed de bus met Statenleden door naar VDL de Meeuw in Oirschot. Dit bijna 100-jarige bedrijf was vooral bekend vanwege haar unit-bouw van tijdelijke huisvesting. Sinds de overname door VDL maakt zij furore in modulaire woningbouw, permanent of tijdelijk. In de fabriek werd door algemeen directeur Bram van Rijt uitleg gegeven over de nieuwe biobased productielijn. “We weten hoe we auto’s moeten bouwen, dat doen we ook met huizen.”

De ochtend werd afgesloten aan de Antony Moddermanstraat in Eindhoven. Vastgoedmanager Matthijs Hulsbosch van Woonstichting ‘thuis gaf uitleg over de verdichting van het aantal woningen in de straat en alle duurzame voorzieningen. Hij roemde daarbij ook de samenwerking met de gemeente Eindhoven. Natasja van der Wijst van bouwer Heijmans uit Rosmalen vertelde over de 88 biobased woningen die Heijmans in de straat bouwde, haalbaar en betaalbaar. “We bouwden 1 woning per dag. De geprefabriceerde woningen komen uit de gloednieuwe houten huizenfabriek in Heerenveen.”

Discussie

Op de terugreis voerden de Statenleden een goede discussie over de voordelen van biobased bouwen voor de Brabantse akkers, industrie, bouw, corporaties en ontwikkelaars. Naast de teelt van miscanthus zijn de komende jaren meer akkers met graan(stro), vezelhennep en vlas in Brabant en de rest van Nederland te zien. Van deze vezelteelten treft men steeds vaker biobased bouwmaterialen aan bij bouwers en de lokale bouwmaterialenleveranciers.

Meer informatie kunt u vinden op www.buildingbalance.eu