Een afspraak met de wethouder is waar de mannen van de soepwandeling deze week hun pijlen op hebben gericht. Want Frans van Bommel en Hans Mutsaers (BOMMUS) waren enigszins teleurgesteld na de gesprekken met Brabants Landschap van twee weken geleden. Wellicht dat de wethouder nog enige hoop kan verschaffen om de soepwandelingen op de oude voorwaarden door te kunnen laten gaan; zonder extra kosten en geheel voor het goede doel?

door Marcia Engelander -van den Wittenboer

Afgelopen november vierden BOMMUS nog hun vijftigste editie van de soepwandelingen. Hiermee werd een recordbedrag van 3350 euro opgehaald voor de goede doelen van onze gemeente. Reeds acht seizoenen wordt er al met het hetzelfde enthousiasme wandelingen uitgezet in de natuurgebieden rondom Oirschot. De wandeling wordt afgesloten met het 'beroemde' kopje eigengemaakte soep. De deelnemers betalen vijf euro en dat gaat in zijn geheel belangeloos naar het goede doel; Het Bijna Thuis Huis Oirschot en het Running Team Oirschot; die zich inzet voor kankerpatiƫnten op allerlei manieren. Afgelopen wandelseizoen deden er gemiddeld 100 wandelaars meer per soepwandeling mee. Hetgeen duidelijk terug is te zien over de gehele opbrengst van de zes wandelingen die zijn gehouden van oktober t/m maart. Er is maar liefst 6650,- euro per goed doel opgehaald. Met deze positieve uitkomst in gedachten zijn de mannen toch allerminst verbaasd over het feit dat er nu een bepaald bedrag moet worden betaald aan Brabants Landschap en andere natuurverenigingen voor het gebruik van het natuurgebied.

Inschrijfgeld

Brabants Landschap maakt duidelijk in de lente editie van hun magazine dat iedereen zich aan dezelfde regels dient te houden in de natuurgebieden van Nederland. En om meer grip en zicht te krijgen op georganiseerde activiteiten in de gebieden van Brabants Landschap vragen ze om deze minimaal zes weken van tevoren aan te geven. De impact van de activiteit in het gebied wordt dan getoetst. Aangezien er volgens Brabants Landschap soms te veel activiteiten tegelijk plaatsvinden, wanneer de natuur haar rust nodig heeft. Voor grote evenementen dient inschrijfgeld per deelnemer te worden betaald. Daarnaast moet er een bedrag worden betaald als tegemoetkoming in onderhoud van de paden en de kosten van het natuurbeheer. Van Bommel snapt uiteraard als natuurliefhebber wel dat er rekening dient te worden gehouden met een aantal dingen. "Maar als Soepwandelaar vind ik dat als ze geen evenementen in hun gebieden willen ze dat moeten gaan verbieden of een selectie moeten maken welke op bepaalde momenten wel kunnen."

Argumenten

Frans van Bommel kwam uiteraard goed beslagen ten ijs tijdens het gesprek met Brabants Landschap. De argumenten die werden aangedragen waren helaas niet voldoende. Ook het argument dat de realisatie van de soepwandeling met enkel en alleen vrijwilligers tot stand komt en de gehele opbrengst voor het goede doel is was spijtig genoeg niet afdoende. Brabants Landschap blijft bij het standpunt dat er kosten moeten worden betaald voor het gebruik van hun gebied. Op het argument dat veel wandelaars ook al lid zijn van Brabants Landschap werd gezegd dat dit twee verschillende zaken zijn; het donateurschap en een bijdrage voor gebruik. "Om een lang verhaal kort te maken: ", verklaart van Bommel, "Ze willen bepalen waar wel en waar niet het evenement mag worden gehouden en een maximaal aantal deelnemers." Het vragen van geld lost volgens de heren het probleem niet op en het gaat ten koste van de goede doelen. "De bedragen zijn voor Brabants Landschap maar een slokje op een grote borrel, maar gaat wel ten koste van de goede doelen bij ons." Nu is de hoop gevestigd op de gemeente die het buiten sporten en bewegen stimuleert. "Misschien kunnen zij iets betekenen in een bijdrage aan de kosten?", vragen de heren zich af. En kunnen zij succesvol het negende seizoen ingaan aankomende oktober.