Dinsdag 18 maart trokken burgemeester en wethouders van de gemeente Oirschot de wandelschoenen aan om naar Landgoed De Stille Wille te gaan.
Voorafgaand aan de verhelderende rondleiding over het landgoed werden zij bijgepraat door de eigenaar van Landgoed Stille Wille B.V. (LSW), de exploitant Stille Wille Brabant B.V. (SWB), de bewonersvereniging Stille Wille Wonen (SWW) en de dorpsondersteuner over het wel en wee van dit bijzondere stukje Oirschot. Gemeenschappelijk doel van iedere partij is het onderling samenwerken, zo ook met de gemeente, rekening houdend met elkaars toekomstperspectieven.
Waar de geschiedenis een recreatievorm met zelfs een eigen “videokanaal” voor de gasten laat zien, is heden ten dage permanente bewoning een feit. Uiteraard brengt dat de nodige veranderingen met zich mee. De combinatie van landgoedeigenaar LSW samenwerkend met de bewoners en de exploitatiemaatschappij blijkt de uitgelezen weg naar de toekomst voor een zelfstandige leefomgeving.
Historische grenspaal
De praktijk hiervan werd al wandelend gadegeslagen, waarbij ook de medebewoners hun kennis en ervaring konden laten zien. Zo begon de route aan de gemeentegrens, duidelijk zichtbaar door enerzijds een andere straatbekleding, maar ook door de historische grenspaal van maar liefst drie gemeenten.
Te voet werden diverse locaties aangedaan zoals de hoofdweg waar het zonnepark aan de oostelijke kant van het landgoed zeer goed zichtbaar is. Het (af) watermanagement met sloten en pompen welke vorig jaar hevig onder druk zijn komen te staan door de combinatie hoge waterstand en veel regenval werd daarna bekeken. Bij de ecologische projecten (o.a. Bos en Vijver de ecologische verbindingszone)werd niet alleen uitleg gegeven, ook kon men zien hoe er op vrijwillige basis tijd en energie in het landgoed gestopt wordt. Dat natuur, circulariteit en duurzaamheid hoog in het vaandel staat bij de bewoners van Landgoed Stille Wille bleek wel uit de rondleiding. Of het nu gaat om straatverlichting, energievoorziening, afvalverwerking of onderdelen van het landgoed, op alle fronten wordt er een zo optimale balans nagestreefd tussen mens en natuur. Voor de bewoners houdt dit ook in dat de voorzieningen in het centrum niet alleen weloverwogen aangepakt zijn of worden maar ook dat de faciliteiten er zijn om aan de eigen gezondheid te werken door sport, spel en balans tussen lichaam en geest. Het enige wat in het recreatiegebied nog ontbreekt is een gemeenschapshuis waar men verbinding kan maken door gemeenschappelijke interesses. Hiervoor hebben de bewoners in de afgelopen twee jaar dankbaar gebruikt gemaakt van een leegstaand pand van de landgoedeigenaar, echter momenteel is het moment van verkoop aangebroken. Om dit op te vangen hebben bewoners al een enkele plannen gemaakt, die de gemeente van harte ondersteunt.
.
Vanuit Landgoed Stille Wille waren wij trots om de volgende terugkoppeling te hebben ontvangen: “Hoge zelfredzaamheid en een sociale samenhang, een mooi voorbeeld hoe wij als B & W een woonwijk graag zien. Wij kijken dankbaar terug op het betrokken bezoek van de burgemeester en wethouders van de gemeente Oirschot.