Stichting Behoud Erfgoed Oirschot (SBEO) organiseerde afgelopen donderdagavond in restaurant de Beurs een lezing over het gemeentehuis en andere gebouwen in de architectuurstroming de Bossche School in de gemeente Oirschot. Frans Adriaanse, voorzitter SBEO, was zeer blij met de grote opkomst. "Geweldig, wel tegen de 100 mensen. Jammer genoeg zijn er niet veel raadsleden gekomen. Het duurt nog een tijdje voordat de gemeente het gebouw verlaat, maar daarom is het wel belangrijk om alvast tijdig de discussie op gang te brengen over de herbestemming van dit bijzondere gebouw."
door Marcia Engelander - van den Wittenboer
'Nationaal bekend en beroemd' zo wordt het gemeentehuis in ons dorp omschreven. Het pand dat is gebouwd in het jaar 1979, geheel in de stijl van de Bossche school, is ontworpen door de bekende architect wijlen Gerard Wijnen uit 's -Hertogenbosch. Zijn zoon Miel Wijnen is bij de lezing aanwezig en vertelt enthousiast over het ontstaan van de stroming die gebaseerd is op de theorie van architect pater Dom Hans van der Laan. De standaard maten en vormen die men gebruikte zijn dan ook duidelijk terug te vinden in het gemeentehuis. "De heldere kleur grijs die is gekozen zorgt ervoor dat het geheel niet somber aandoet. En het licht vanuit de zuidgevel doet ook geweldig aan en voegt echt iets toe aan het gebouw", legt Wijnen uit, "Er is zelfs gedacht aan de kleinste details en dat is nou juist wat het ook zo bijzonder maakt." Deze vorm van architectuur komt het meest voor in Brabant en Limburg. Echter de belangstelling is internationaal en tegenwoordig steeds vaker terug te zien in nieuwe gebouwen.
Ritme
Daarna nam Rik Adriaans, architect uit Oirschot, ons mee aan de hand van dia's door het dorp. Hij toonde ons verschillende voorbeelden van gebouwen en woningen in de stijl van deze architectuurstroming. Een greep uit de voorbeelden die hij liet zien is onder andere de wijk de Pullen waar tweehonderd woningen in de stijl van de Bossche School zijn gebouwd, maar ook de vroegere landbouwschool, de woningen aan de Parallelweg, Raffendonkstraat 20, de Cantorij en het Hof van Solms zijn gebaseerd op deze stroming. "Het duidelijke ritme is herkenbaar. Dezelfde maatvoeringen en verhoudingen zijn hierin ook te herkennen", vertelt Adriaans. Veel gebouwen en woningen in onze gemeente zijn terug te voeren naar deze stroming, zo veel mag duidelijk zijn. En als slotstuk het gemeentehuis in Oirschot. Waarom is deze architectuur zo bijzonder? "De verhoudingen, de afmetingen, het metselwerk en de terugkerende betonelementen die keer op keer in het oog springen", verklaart Adriaans, "Het is herkenbaar. Daarom is het ook mooi voor het verhaal van Oirschot als het gemeentehuis behouden blijft."
Herbestemming
Ideeën over eventuele herbestemming van het gemeentehuis in hartje Oirschot houden de gemoederen flink bezig. In opdracht van de gemeente wordt er momenteel onderzoek naar gedaan. Bij een rondgang door het publiek wordt al snel duidelijk dat er veel ideeën zijn over een mogelijke herbestemming. Waar de één het heeft over woningen voor jongeren, ziet een ander een concertzaal wel zitten; aangezien de akoestiek zo geweldig is in de hal. "Het mag geen carnavalszaal worden", zegt oud - burgemeester Speetjens met klem. Ook een veel gehoorde opmerking uit de zaal is het maken van woningen voor ouderen. "Ideaal in het dorp, dichtbij alle voorzieningen", wordt er geroepen, "En dat zorgt dan weer voor meer doorstroming." Rick Adriaans vertelt dat uit de plattegrond blijkt dat er heel veel mogelijkheden zijn voor het gebouw. "Bovendien zal iedere architect die aan de slag gaat met het gebouw de waarde serieus nemen", zegt hij nog eens geruststellend. Ook Joep van de Ven, woonwethouder, is benieuwd met welke mogelijkheden het onderzoeksbureau gaat komen. "Daarna is het aan de raad om te debatteren over de verschillende varianten die zijn voorgelegd, waarna zij richting gaan geven aan het college."