Als je in de jaren ’50 in Oirschot wilde gaan zwemmen, waren er eigenlijk geen mogelijkheden. Ja, het kanaal, maar dat was gevaarlijk en er dreef wel eens een dood varken in. Of in de Beerze, bij de Viermennekesbrug of de Vloed in Spoordonk. Omkleden in de mais. We fietsten ook wel eens naar Oisterwijk, waar in het Staalbergven mannen en vrouwen een gescheiden deel hadden. Alleen als je kon aantonen dat je getrouwd was mocht je als echtpaar bij elkaar zitten.

Na 10 jaar debatteren en voorbereiden werd op 23 april 1964 de bouw van openluchtzwembad “De Kemmer” aanbesteed. Aannemer was de firma De Leeuw uit Vught voor een prijs van 281.350 gulden (ongeveer € 127.000). Op 13 juni werd een start gemaakt met de aanleg. Burgemeester Steger mocht gezeten op een bouwkraan de eerste scheppen zand graven. Het hele bestuur van de gemeente was daarbij aanwezig. Steger sprak in een toespraak met zijn kenmerkende enthousiasme over de totstandkoming van het plan.

Het zwembad lag op de plaats waar voorheen een open stuk in het bos was, die “de ronde manege” werd genoemd en waar paarden werden getraind. De naam komt van “kemmen” het harkend klauwen van paarden met hun voorpoten, ook wel klampen genoemd (bron: Dialect van Kempenland, A.P. de Bont).

Volgens afspraken bij de aanbesteding moest het zwembad na een jaar, op 15 juni 1965, klaar zijn, maar de aannemer ging zo voortvarend te werk dat het op 15 mei al kon worden opgeleverd. Alleen… er was nog geen badmeester benoemd. Het werd 3 juni 1965, deze zomer 60 jaar geleden!

(Tekst: Ad van Zelst, Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot. Bron: krantenknipsel uit - vermoedelijk - het Eindhovens Dagblad)

De Heemkundekring krijgt graag foto’s en verhalen van oud-Oirschot. Ook gedachtenisprentjes zijn welkom, die hoeven niet oud te zijn. Stuur ze digitaal via e-mail naar secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl of stop ze in de brievenbus van het secretariaat op Dekanijstraat 10 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving en retouradres.

De heemkundekring heeft meer dan 200 leden. We hebben regelmatig interessante bijeenkomsten, lezingen en excursies. Is heemkunde iets voor u? Kijk eens op onze website www.deheerlijkheidoirschot.nl Daar staan nog veel meer foto’s van oud Oirschot.