Sinds in 2019 het juridisch gesteggel begon tussen oud-transportondernemer en oud-Dakarcoureur Jan de Rooij, gemeente Oirschot en Werkgroep Natuur en Landschap de Beerzen (WNL) volgde een hele waslijst aan hoor- en rechtszittingen. Een hoofdrol daarin was zeer vaak weggelegd voor het omstreden hoge hekwerk van De Rooij, aan de Westelbeersedijk en Kromvensedijk. De advocaten van de in 2024 overleden Jan de Rooij en van WNL geven nu via een persbericht aan dat ze toch tot een schikking zijn gekomen in diverse geschillen, waarbij de gemoederen in De Beerzen soms hoog opliepen.

door Rens van Ginneken

De rechtszaken gingen onder meer ook over het kappen van bomen, de oprit en bijgebouwen. Over het bijna 900 meter lange hekwerk deed de Raad van State al in juli 2024 uitspraak en stelde daarbij de werkgroep in het gelijk. Daarop zijn WNL en de erven van Jan de Rooij nogmaals – nu succesvol - in overleg gegaan. Dat leidde tot een aantal afspraken, die op vrijdag 7 maart in een gezamenlijk persbericht van de advocaten van beide kanten werden toegelicht.

Palen, draad, max één meter hoog

“De door De Rooij eerder gerealiseerde hekwerken zijn inmiddels verwijderd. Op het grootste deel van de percelen komt een erfafscheiding van houten palen en gladdraad met een hoogte van één meter. Rond het perceel met de woonbestemming en op de erfgrens met de Westelbeersedijk 99 komt een hekwerk van maximaal één meter hoog. Dergelijke hekwerken zijn in Nederland in principe vergunningsvrij”, zo vertellen de advocaten Wijgergans namens de erven en Hörchner van WNL.

25 mille voor de natuur

Een opmerkelijk onderdeel van deze ‘deal’ is de donatie van 25 duizend euro die wordt gedaan aan Brabants Landschap. Door wie van de partijen deze donatie wordt gedaan, wordt in het persbericht niet vermeld. Wel lichten de advocaten over de donatie toe: “Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de natuur in Oirschot, waar iedereen van kan meegenieten.” Ook spreken zij hun waardering uit naar elkaar over het bereiken van de schikking. De afspraak is verder dat de partijen geen toelichting in deze kwestie meer zullen geven aan de pers: het blijft dus bij dit persbericht.

Open eindjes

Nu deze schikking – na goed overleg – een feit is blijven er toch nog een paar open eindjes. “Over de erfafscheiding op de grens met de Westelbeersedijk 99 loopt nog een procedure bij de rechtbank en daarna mogelijk bij de Raad van State. Die procedure is gestart door de eigenaren van Westelbeersedijk 99. Zij willen graag een hoger hekwerk dan één meter. Als het aan de erven De Rooij en de werkgroep ligt, gaat ook dat hekwerk naar één meter hoogte”, aldus de advocaten.

Verwijdering wegverharding?

Daarnaast is er nog onduidelijkheid over de verharding van de openbare weg naar de woning van De Rooij. De gemeente heeft de openbare Kromvensedijk, die een zandpad was, enkele jaren geleden verhard met TerraStab. Daarvoor is destijds geen vergunning verleend, terwijl de rechtbank oordeelde dat dat wel nodig is. Na een onderbouwing door HaskoningDHV heeft de gemeente op 30 januari alsnog de omgevingvergunning verleend gekregen voor verharding met het middel Terrastab. “De Werkgroep streeft nog steeds naar verwijdering van de verharding en herstel tot een goed begaanbare onverharde weg en heeft tegen deze omgevingsvergunning recent tijdig bezwaar afgegeven”, vertelt advocaat Hörchner. Dit onderdeel zal dus vermoedelijk nog een juridisch staartje krijgen.

‘Gemeente moet lering trekken’

Met name de opstelling van de gemeente in alle perikelen rond het perceel van De Rooij heeft de werkgroep en haar advocaat de nodige frustraties bezorgd in de afgelopen zes jaar. “De Werkgroep hoopt dat de Gemeente Oirschot lering zal trekken uit de zaak. Veel discussies en procedures hadden volgens de Werkgroep voorkomen of beperkt kunnen worden als de gemeente eenduidiger zou hebben opgetreden”, zo besluit Hörchner.