Op deze foto zien we de voorzijde en kopgevel van een 18e-eeuws langgevelboerderijtje, toen van familie Smetsers aan Pandgat 19 in 1974. Het is met de rentmeesterwoning aan Ten Bergh en het langgevelboerderijtje aan de Spoordonkseweg een van oudste gebouwen in Spoordonk.

Op de kopgevel valt een bolkozijn op met roedeverdeling in vier, het raam van de opkamer en het zolderraampje. De langgevel heeft een bolkozijn met een roedeverdeling in vijf.

Het dak was gedekt met stro, riet en blauw gesmoorde verbeterde Hollandse dakpannen. De voordeur en de schuurdeuren zitten aan de langgevel. Parrallel aan dit langgevelboerderijtje staat een langgevelboerderij van de familie van Oirschot aan Nieuwedijk 4. Die is na een brand herbouwd in 1936.

Rechts op de achtergrond is de langgevelboerderij van familie van de Poll deels zichtbaar. Deze werd gesloopt en tegelijkertijd herbouwd in 1997.

Het langgevelboerderijtje van dochter en zoon van familie Smetsers werd na hun overlijden eind jaren zeventig verkocht aan de familie van de Wouw. Die verbouwde het geheel in stijl met behoud van originele elementen, daardoor is het tot op de dag van vandaag nog steeds heel herkenbaar.

Het is in deze eeuw al meerdere malen verkocht. De voorlaatste eigenaar heeft het monumentale pand in 2023 verkocht aan huidige bewoners.

(Foto gemaakt in opdracht gemaakt door het RCE. Spoordonk-20203404-RCE. Tekst: Werkroep ‘’Sporen in Spoordonk’’, Martien Mattheeuwse)

Heemkundekring De Heerlijkheid en Werkroep ‘’Sporen in Spoordonk’’ ontvangen graag foto’s en verhalen van historisch Oirschot en Spoordonk. Ook gedachtenisprentjes zijn welkom in de brievenbus van de heemkamer op Dekanijstraat 10 in Oirschot, voorzien van omschrijving en retouradres.

De heemkundekring heeft meer dan 225 leden. We hebben regelmatig interessante bijeenkomsten, lezingen en excursies. Is heemkunde iets voor u?

Kijk eens op onze website www.deheerlijkheidoirschot.nl . Daar staan nog veel meer foto’s en verhalen over geschiedenis van Oirschot en Spoordonk!