Er is een spreekwoord waarin de rijkdom van de ochtendstond op bijzondere wijze benoemd wordt. Iets met goud in de mond maar zelfs met de huidige goudprijzen lukt het niemand om dit edele metaal te vinden. Vanaf half februari tot ver in de zomer is er echter een veel beter spreekwoord te verzinnen: de ochtendstond heeft zang in de mond. Voor sommigen is dat het gekweel onder de douche maar voor mij is dat toch echt vogelzang.
Groot voordeel van een echtgenote die elke werkdag de wekker om 6.00 uur laat aflopen, en vervolgens een uur later jubelend naar haar werk fietst, is dat je het voorjaar letterlijk hoort ontwaken. Als ik vanaf ons straatje haar nakijk begint het al bijna oorverdovend te worden. Merels waren begin januari nog zachtjes nieuwe melodieën aan het oefenen maar zijn nu helemaal los. Zanglijsters gaan daar vol overheen en hebben ook nog eens last van een naald die blijft hangen. Vier, soms vijf keer achter elkaar hetzelfde deuntje en dan het volgende refrein. Roodborstjes zie je overdag weinig maar zo vroeg in de ochtend zijn ze allemaal present. En omdat zowel meneer als mevrouw lid van het vogelkoor zijn gaan ze stevig tekeer. En dat mag ook wel want deze wintergasten hebben haast. Binnenkort moeten ze op reis naar hun broedgebieden en dan is het makkelijk als er meteen met de ei leg begonnen kan worden. Onze Brabantse roodborstjes komen binnenkort terug en ook zij zijn bereid het vogelkoor te versterken.
Hoewel dit drietal de grootste lawaaimakers van de vroege ochtend zijn komt er na zonsopgang nog veel meer bij. Vanaf april zijn dat uiteraard onze zomergasten maar ook nu zijn er uitslapers die wat later hun snavel opentrekken. De hijgende fietspomp bijvoorbeeld, beter bekend als koolmees. Een pimpelmees is wat rustiger en heeft ook een zachter geluid. Winterkoninkjes hebben een wekker ingebouwd in hun lied en vinken kiezen voor een nadrukkelijk uitroepteken. En heeft u beuken in tuin of park? Dan is het schelle gekrijs van boomklevers ook nu al aanwezig. Boomkruipers en goudhaantjes horen bij het duo zangertjes die kiezen voor het hoogste toon segment. Naar vogels luisterend mannen zijn daarom blij met een al of niet jongere dame die wel dit setje kunnen horen.
Als de zon ver boven de horizon staat begint het spechten duet. Rond de Stille Wille zijn het vooral de roffelende grote bonte en de lachende groene spechten. Niet bepaald melodieus maar dat lukt hun ook niet. Zij missen namelijk de syrinx (zangorgaan) wat zangvogels rond hun strottenhoofd ingebouwd hebben. Voor hun is dat echter geen probleem. Lawaai maken om je zelf kenbaar te maken , daar gaat het om. Wat ze zeggen is tweeledig: dit is mijn territorium maar ook kijk mij eens mooi zijn. In de vogelwereld is het niet anders dan in onze grote wereld waar alfa mannetjes graag op de grote trom slaan.
Grote vraag was vroeger hoe al dit gejodel te kunnen onderscheiden. IVN Oirschot bood en biedt daarvoor graag hun hulp aan met vogelcursussen. Maar u hoeft daar niet op te wachten. De geheel gratis Merlin Bird app kunt u op de telefoon zetten, even activeren en vervolgens neemt deze het luisteren van u over. Een keurige lijst met plaatjes van elke vogel is het resultaat. En door de app vaak te gebruiken leert u vanzelf vogelgeluiden te onderscheiden. Ook als de trekvogels straks weer present zijn.