Het Groenplatform Oirschot gaat gemeente Oirschot adviseren hoe de schade aan de landschapskamer van Slot Koolmond in gebiedsontwikkeling de Kemmer te herstellen en het woningbouwplan alsnog natuurinclusief te maken. Het is goed voorstelbaar dat dit zal leiden tot aanpassing van de plannen. Gemeente beoordeelt straks het herplantplan van de projectontwikkelaars en de landschappelijke inpassing. Daar waar de schade onomkeerbaar blijkt te zijn, is er nog een mogelijkheid om de projectontwikkelaar een financiële compensatie te laten storten in het gemeentelijke Groenfonds.

Omgevingsdialoog

Op verzoek van omwonenden en gemeente Oirschot, hebben de vastgoedinvesteerders van Compaan Vastgoed BV op 18 februari in Slot Koolmond een Omgevingsdialoog gehouden. Ruim drie weken NA het kappen van het groen uit de parktuin. Het was te verwachten dat de circa 35 belangstellenden kritisch zouden zijn. Helaas kon de onrust niet worden weggenomen door de Companen. De Tiny Houses bleken ruim boven de 50 m2 grens. De prijzen voor de woningen worden aanmerkelijk hoger dan de aanwezige starters hoopten. De tijdelijke periode van 30 jaar is gewijzigd in permanent op een eigen kavel. De kwantiteit is opgeschroefd naar 16 stuks. De parkeernorm bleek 1,5 waardoor er plaats gezocht moest worden voor 24 parkeerplekken, 16 bergingen, en 16 groene, bruine en grijze kliko’s. Een toehoorder noemde het een uitbreiding van vakantiepark Latour, maar dan zonder de bomen tegen hittestress in de zomer. Om deze expansie mogelijk te maken moest al het oude groen in de parktuin van Slot Koolmond wijken.

Natuurinclusiviteit onder druk

Voor veel aanwezigen was het belangrijkste pijnpunt het rigoureus kappen van alle bomen uit dit gedeelte van de landschapskamer. Hiermee dus geen natuurinclusieve gebiedsontwikkeling van dit gedeelte van de Kemmer. Van de drie mogelijke beschermingsmaatregelen tegen grootschalige kap, faalden er twee. Slot Koolmond viel net buiten het beschermde WVG-gebied, waardoor de gemeente het perceel niet als eerste kon verwerven. Ten tweede bood de verouderde Bomenverordening ook geen bescherming tegen kappen zonder vergunning. Gelukkig is er nog een derde beschermingsmogelijkheid. De gemeente heeft degelijke voorwaarden gekoppeld aan het principeverzoek, waarbij de initiatiefnemers zich aan de gebiedsvisie van De Kemmer moesten houden. Helaas is dit op meerdere onderdelen niet gebeurd.

Gemeente en Groenplatform samen

Het Groenplatform is al bezig om de casus grondig uit te zoeken en wil in maart met adviezen komen aan de gemeente Oirschot, zodat die later de bevindingen voor haar anterieure overeenkomst met de Projectontwikkelaar kan gebruiken. Het Groenplatform heeft deze aanpak overgenomen van Trefpunt Groen Eindhoven, waar dit al jaren succesvol werkt. Gemeente Oirschot heeft, dankzij de nog niet getekende anterieure overeenkomst, de mogelijkheid om de regie weer terug te pakken van de projectontwikkelaars. De sleutel van slot Koolmond ligt, in die zin, nog steeds bij de gemeente. Dan kunnen we, na deze valse start, alsnog uitzien naar natuurinclusief en biobased bouwen in de groene landschapskamers van de Kemmer.

Groenplatform Oirschot