Op deze foto zien we de voorzijde van de gesloopte 19e eeuwse langgevelboerderij van familie van de Sande aan Bremsteeg 8 in ca.1995. Het dak is gedekt met blauw gesmoorde dakpannen. Voordeur, ramen, schuurdeur, staldeur en verbouwingen zitten aan een zelfde langgevel.
De foto is van jaren voor de sloop. De kozijnen op de kopgevel lijken niet origineel maar van kunststof. Het huis was eerder al jaren dubbel bewoond. In verbouwde stalgedeelte woonden links eerst de gootouders. De oude boerderij was op kopgevel na jaren optisch ongewijzigd gebleven.
In het midden stond vleesvee. Dat stalgedeelte werd er tussen uit gesloopt en dan houd je twee aparte woningen over i.p.v. een tweekapper. Twee kinderen van familie van de Sande lieten op deze plaats dan ook twee nieuwe vrijstaande woningen bouwen met aparte in- en uitrit.
Links van deze boerderij stond hun voormalige varkensbedrijf dat ze verkochten aan familie van Roy die er in een woonunit naast woonden. De familie Van Roy bouwde in dezelfde periode naast het voormalig varkensbedrijf een nieuwe langgevelboerderij die ze jaren later verkochten.
Door grondruil op het perceel van het voormalig varkensbedrijf met beide families kwam er een nieuwe bouwperceel vrij voor familie van Roy.
Zo zijn er in een paar jaar tijd twee nieuwe woningen voor familie Van de Sande gebouwd en twee voor familie Van Roy naast voormalig varkensbedrijf.
(Getoonde kleurenfoto komt van het archief van de heemkundekring. Tekst is van de Werkroep ‘’Sporen in Spoordonk’’, Martien Mattheeuwse).
Heemkundekring “De Heerlijkheid Oirschot” en de Werkroep ‘’Sporen in Spoordonk’’ ontvangen graag foto’s en verhalen van historisch Oirschot en Spoordonk. Ook gedachtenisprentjes zijn welkom in de brievenbus van de heemkamer op Dekanijstraat 10 in Oirschot, voorzien van omschrijving en retouradres. De heemkundekring heeft meer dan 225 leden. We hebben regelmatig interessante bijeenkomsten, lezingen en excursies. Is heemkunde iets voor u?