Afgelopen jaar werd de doelstelling van de gemeente Oirschot om 28 statushouders te huisvesten niet gehaald. Daarom moeten er nu voor 1 juli van dit jaar nog 42 statushouders een eigen plekje krijgen in ons dorp. Dat zijn de 30 mensen van dit jaar en de nog 12 te huisvesten mensen van vorig jaar. "Ik kan geen ijzer met handen breken. We doen ons best. Maar als er geen doorstroming is bij de huurwoningen dan zijn er ook geen plekken beschikbaar", zegt wethouder Joep van de Ven. In 2023 heeft de gemeente Oirschot de norm wel gehaald.
door Marcia Engelander - van den Wittenboer
Statushouders zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. De landelijke overheid bepaalt elke zes maanden hoeveel statushouders in de gemeenten moeten worden ondergebracht. Dit is afhankelijk van het aantal inwoners binnen een gemeente. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten. Gemeenten moeten zorgen voor een passende woonruimte voor deze statushouders. Deze mensen horen niet meer in een asielzoekerscentrum, maar om goed te integreren behoren zij een plaats te krijgen in onze samenleving. Het leren van de taal, het vinden van werk en het hebben van een plek om te wonen. Allemaal vereisten die op het eerste gezicht voor ons heel normaal zijn, maar nog niet zo vanzelfsprekend voor een statushouder. Zeker ook wanneer men rekening moet houden met de woningcrisis in ons land. Het tekortschieten in de huisvesting van statushouders is geen nieuw fenomeen. In het hele land waren ruim 300 gemeenten die deze doelstelling niet hebben gehaald. Voor de statushouders betekent dit dat zij langer moeten blijven in het asielopvang. En op deze manier loopt hun inburgering in onze samenleving de nodige vertraging op.
Urgentie
Joep van de Ven legt uit dat van alle beschikbare huurwoningen een kwart gereserveerd is voor urgentiegevallen en daar zitten de statushouders tussen. "Maar zo zijn er ook mensen uit Oirschot die bijvoorbeeld gescheiden zijn met kinderen of personen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Dat zijn ook urgente gevallen. Deze mensen hebben ook recht op een woning. Het is al met al een moeilijk verhaal, zeker ook met de weinig beschikbare sociale huurwoningen in onze gemeente." Op de vraag waarom in bepaalde wijken veel statushouders worden gevestigd is het antwoord ook verklaarbaar. "Er zijn gewoon niet veel huurwoningen in Oirschot dus ze komen daar dan ook terecht. Dan lijkt het alsof ze bij elkaar zitten. Maar het kan bij ons gewoon niet anders. En ik wil niet doen wat ze in Utrecht hebben gedaan", vertelt van de Ven. In de gemeente Utrecht hebben ze het tekort opgelost in 2022 door de achterstand in te lopen door alle vrijgekomen sociale huurwoningen aan statushouders toe te wijzen.