***HIER FOTO 02 A***

Peter Deenen, motorliefhebber (deel 1)

Beerzenaar Peter Deenen werd op 18 november 1944 geboren in het ziekenhuis in Tilburg. Hij woont al zijn hele leven in het ouderlijk huis op Kerkstraat 20 in Oostelbeers. Peter had al heel jong interesse in motors, volgens hemzelf in de wieg al. Op zijn zestiende had Peter zijn eerste brommer. Zijn ouders vonden het maar niks, zeker toen Peters’ brommer steeds harder ging. Die brommer, een Royal Nord, werd binnen de kortste keren opgevoerd. Peter: “Ik had bij smidje Jacobs een andere carburateur besteld die erop gezet moest worden in de smederij. Opperwachtmeester Branderhorst, die er toevallig was, lichtte bij met een lamp. Hij had niet in de gaten wat we aan het doen waren. De volgende dag, op weg naar mijn werk in St. Oedenrode, stond Branderhorst te controleren bij Soethout. Zijn conclusie was dat mijn brommer toch wel harder liep dan de bedoeling was. Ik kreeg geen bekeuring, mocht gewoon doorrijden met de boodschap dat ik goed uit moest kijken. Een tijdje later werd mijn brommer wel in beslag genomen door Streekstra (wachtmeester), die mij met zijn DKW’tje niet bij kon houden. Hadden ze me uiteindelijk toch te pakken! Daarna heb ik een Kreidler gekocht, maar daarmee was het hetzelfde verhaal, ook in beslag genomen. De brommers liepen allebei 70 km/uur!”

Na het brommer-avontuur kocht Peter zijn eerste motor: een Honda Dream, waar hij naar eigen zeggen “een paar keer afgeduveld is”. Nadat hij op de motor een keer naar de TT van Assen was geweest, had hij de smaak te pakken. Peter zou van zijn 18e tot zijn 65e elk jaar de TT in Assen bezoeken en bovendien wilde hij zelf ook ooit gaan racen. Zeker nadat hij begin 1968 met zijn vriend Piet van de Wal uit Oirschot naar Francorchamps was geweest om het motorracen beter te leren kennen, was hij verkocht. Tijdens dit uitstapje overnachtten ze in een hooiberg en volgens Peter was dit beslist niet de laatste keer, zo vertelt hij met twinkelende ogen.

***HIER FOTO 02 B***

Ook met zijn motor is Peter wel eens aan de politie ontsnapt. Toen Peter in Middelbeers wilde gaan tanken stond er een politiemotor met zijspan bij de pomp. Peter vertelt hierover: “Ze maanden mij om af te stappen. Dus niet! En ik ben supersnel weggereden via de Putstraat naar Haghorst om daar bij kennissen achterom te rijden en in een schuur de motor weg te zetten. Het was gelukt! Ze konden me niet bijhouden!” De kennis heeft hem toen met de auto naar huis gebracht, waar de politie voor de deur stond….

Om een startbewijs van de Nederlandse Motorsport Bond voor de wegraces te krijgen, ging Peter op Zolder in België voorjaarstraining volgen. Dat viel nog niet zo mee volgens Peter: “Tijdens de kwalificatie op het circuit van Zolder moet je de Sacramentsheuvel over en daarbij zie je even niks. De fotograaf die daar stond moest zien dat hij wegkwam, want ik kon de bocht niet houden en stuurde op hem aan.” Het startbewijs is er uiteindelijk wel gekomen. Eerst racete Peter op een omgebouwde wegmotor, later op een Kawasaki 350cc. Hiermee reed Peter wedstrijden in o.a. Schijndel, Oirschot, Zolder, Liessel, Oisterwijk, Gemert, Ammerzoden en Soerendonk, allemaal stratencircuits. Het circuit van Zandvoort werd door Peter meerdere malen gebruikt om te trainen. Peter probeerde de motor thuis weleens uit, waarbij hij over de Hillestraat racete, wat natuurlijk niet mocht omdat zijn Kawasaki geen kenteken had. Het is daarbij een keer bijna mis gegaan toen Peter pas op het laatste nippertje een draad zag die over de Hillestraat was gespannen om koeien over te laten steken.

De kennismaking met zijn vrouw Francien gebeurde ook via de motorsport. Een collega van Francien had een oogje op Piet van de Wal en vroeg Francien mee naar een wegrace in Liessel. Francien wist niets van racen en ging gekleed in een net pakje en nylons mee naar Liessel. Niet echt geschikte kleding, want bij het oversteken van het ene weiland naar het andere bleef ze in de prikkeldraad hangen, wat kapotte nylons en een rits hechtingen tot gevolg had. Balen natuurlijk, maar Francien had intussen wel gezien dat er iemand rondreed die zij de moeite waard vond. Bij de derde race die Francien bezocht sloeg de vonk over! Haar collega was niet bij Piet van de Wal blijven hangen, maar Francien wèl bij Peter! Het paar is inmiddels meer dan 50 jaar getrouwd!

In de volgende ‘Groeten uit de Beerzen’ deel 2 van ‘Peter Deenen, motorliefhebber’.

(Tekst: Joke van Ham, heemkundekring “Den Beerschen Aard”; foto’s Peter Deenen)