Twee weken geleden stapte het Groenplatform uit de projectgroep Bomenverordening. Na ruim een jaar van overleg waren er nog geen echte 'stappen' gemaakt door het college van B&W. De verschillen van aanpak werden te groot. "We hadden het gevoel dat het niet de juiste kant op ging met de bomenverordening. Het college greep steeds terug naar de oude beschermde bomenlijst van 2010. Zo kregen we het idee dat we alleen aan tafel zaten voor het groene vinkje van de participatie en daar passen we voor", legt Frans van Boekhold uit namens het Groenplatform.
Door Marcia Engelander - van den Wittenboer
"Uiteraard staan we wel open voor een gesprek met Wethouder van den Biggelaar. Maar voor een terugkomst in de projectgroep moeten er veranderingen komen", aldus Van Boekhold.
In augustus 2023 werd de eerste bijeenkomst gehouden van de projectgroep Bomenverordening. De gemeenteraad stuurde aan op een update van de oude bomenverordening die uit 2010 afkomstig is. De projectgroep werd opgericht en het Groenplatform werd gevraagd deel te nemen. Het Groenplatform bestaat uit afgevaardigden van een aantal verenigingen die het groen vertegenwoordigen in en om de gemeente Oirschot. Op de vraag of het dan niet jammer is dat zij uit de projectgroep zijn gestapt: "Jazeker, we hebben er als vrijwilligers veel tijd in gestoken. Het is een intensief proces geweest. Maar als we het idee hebben dat er geen beweging in zit en er daarnaast niet over inhoudelijke thema's te praten valt: dan houdt het op een gegeven moment op."
Up-to-date
De bomenverordening van 2010 van de gemeente Oirschot moet nodig worden herzien. Gemeenten binnen de provincie Brabant maken hun bomenverordening dan ook regelmatig up-to-date. "Bomen spelen een belangrijke rol in de klimaatverandering binnen de gemeente. Maar elke mogelijkheid die wij aandroegen stuitte op weerstand. Vervolgens werd er terug gegrepen naar de oude bomenverordening van 2010. En waren we weer terug bij af", vertelt van Boekhold. "Er staan nu 168 particuliere bomen op de beschermde bomenlijst. Wanneer je bomen wilt kappen van deze lijst is er een kapvergunning nodig. Er zijn echter veel meer bomen in de gemeente die een plek verdienen op deze lijst." De bomenlijst van de gemeente Oirschot is een vrijwillige lijst. Dit betekent dat zowel de gemeente als particulieren bomen kunnen aandragen voor deze lijst.
Toezicht
De oorspronkelijke lijst die in 2010 mede door het IVN is samengesteld is niet meer compleet. Het is gebleken dat een aantal bomen van de lijst gewoon verdwenen zijn. En dit zonder aanvraag van een kapvergunning, zo blijkt uit nader onderzoek. "Hetgeen dus betekent dat er totaal geen toezicht is op de bomen die worden gekapt. Daar wil het Groenplatform graag meer inspraak en toezicht op houden. We hebben immers bomen nodig in onze gemeente. Zeker wanneer we kijken naar klimaatverandering en alle bijbehorende effecten daarvan ", verklaart Van Boekhold.
Hoogdijk
Als recent voorbeeld geeft hij het project aan in Middelbeers. Het perceel aan de Hoogdijk was van particulieren en verkocht aan een projectontwikkelaar. "De bomen daar stonden niet op de bomenlijst en zijn dus gewoon gekapt. Gewoon platgewalst", vertelt hij vol afgrijzen. "Daar kon niets aan worden gedaan. Veel bewoners waren het er niet mee eens. De gemeente heeft in de bomenverordening afgesproken dat er voor de gekapte bomen ook bomen worden herplant. En dan het liefst ook binnen het project. Dit hebben we, spijtig genoeg, ook nog niet zien gebeuren."
Groen in het monument
Van Boekhold geeft ook aan dat herplanting iets anders is dan aanplanting. Wel vertelt hij dat de gemeente goed bezig is met het aanplanten van nieuwe bomen. Echter de bomen die weg zijn, zijn een groot verlies. Hiermee wil van Boekhold dan ook graag aangeven dat een update van de bomenverordening zo belangrijk is. "We willen graag dat wordt opgenomen en goed wordt overwogen welke bomen moeten gaan wijken. Tevens willen we inzicht in waar, wat en wanneer wordt herplant. Zeker nu met de vele projecten die ophanden zijn, zoals bijvoorbeeld het snelfietspad. Want alleen op die manier kan Oirschot niet alleen een 'Monument in het Groen' blijven, maar ook groen in het monument behouden, zoals we toch uiteindelijk allemaal graag willen.” Wethouder van den Biggelaar, gevraagd om een reactie, heeft aangegeven eerst het kennismakingsgesprek af te wachten. Het Groenplatform heeft de uitnodiging hiervoor aangenomen. Dit gesprek staat inmiddels gepland voor 12 december.