Met het vonnis van 13 november in het kort geding dat de gemeente Oirschot aanspande tegen exploitant Max Adriaansen (29) lijken zijn dagen in sporthal De Kemmer ten einde te komen, onder meer vanwege een hoog opgelopen huurachterstand. Zeer tot zijn verdriet en ongenoegen geeft hij aan, want hij ging uit van nog een verlenging van de overeenkomst tot en met 2026. Zover lijkt het dus niet te komen, want volgens het vonnis moet Adriaansen De Kemmer ‘leeg en ontruimd’ opleveren op 31 december. De jonge ondernemer laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep, zo kondigt hij aan. Hoe kon het allemaal zo vreselijk mis gaan?

Rens van Ginneken

Deze zomer deed de gang van zaken rond De Kemmer bij veel Oirschottenaren de wenkbrauwen omhoog gaan. Want hoe kon het toch dat de gemeente de huurschuld liet oplopen tot ruim anderhalve ton? De gemeente gaf destijds zelfs aan niet te weten dat er al anderhalf jaar geen huur werd betaald. Ook kwamen er toen nog andere klachten boven tafel: de sporthal zou te sporadisch schoongemaakt worden, niet meer gezellig zijn door het ontbreken van barpersoneel en door gebrek aan toezicht zouden minderjarigen zelf hun bier kunnen tappen. Alles bij elkaar voor de gemeente reden om de overeenkomst met Adriaansen niet te willen verlengen, wat voor Adriaansen als een totale verrassing kwam. De gemeente wil in de zoektocht naar een nieuwe exploitant een onderhandse aanbesteding opzetten, maar Adriaansen zou niet willen meewerken aan het binnenlaten van nieuwe gegadigden. “Onzin”, zegt deze. “Ik wilde alleen niet meewerken aan het rondleiden van mogelijke nieuwe exploitanten.”

Ontdaan door de uitspraak

Toeval of niet, maar op de dag van het interview met Max Adriaansen hangt er een levendige, ontspannen sfeer in De Kemmer. Biljarters leggen een keutje, er komt een dagbestedingsgroep van een zorgboerderij binnen en onder leiding van een dame is een schoonmaakploegje van mensen met een beperking in de weer met stofzuigers en dweilen. Zo op het eerste gezicht zeker geen vieze bedoening. “Er wordt hier zeker drie keer per dag gestofzuigd, ik sta vaak ook zelf schoon te maken”, vertelt Adriaansen. Er komt een mevrouw binnen in lichte paniek, want haar auto wil niet meer van de handrem. Ook dat fikst de exploitant nog tussen de bedrijven door. Hij is duidelijk ontdaan door de uitspraak van de rechtbank. “Dit verraste mij en was natuurlijk niet waar we op hoopten. Ik ga in hoger beroep, omdat ik vind dat onterecht de huur wordt opgezegd. De gemeente stelt dat dit mogelijk is, omdat er volgens haar een ‘overeenkomst van opdracht’ is tussen gemeente en mij. Maar het heeft alle kenmerken heeft van een huurovereenkomst.”

Forse schuld

Deze uitspraak zou forse gevolgen voor Adriaansen hebben. Niet alleen raakt hij het beheer van de sporthal en de daarbij horende inkomsten kwijt, hij blijft door de uitspraak ook achter met een forse schuld aan achterstallige huur, OZB-afdracht en proceskosten. “Dat zou het faillissement betekenen van mij persoonlijk, maar ook voor mijn overige zes ondernemingen. Ik blijf met twee ton schuld achter, als ‘dank’ voor het tijdens de corona lockdowns en de energiecrisis openhouden van De Kemmer. Ik heb hartstikke veel moeten investeren, onder meer in automatisering van de barservice, om alles rendabel te krijgen en ik heb hier drie jaar mijn ziel en zaligheid in gestoken, nadat ik het van de vorige exploitant Jan van Rooij overnam.”

Huur voor de gymzaal ingehouden

Hij vervolgt: “Er zouden klachten zijn dat het niet schoon is, maar daar hebben we de laatste tijd echt flink op ingezet. Dat alles zou voor niets geweest zijn, terwijl ik zeker weet dat ik de huurachterstand kan inlossen als de mij beloofde twee extra jaren wél gegund worden. Er is ook nooit een gesprek met de wethouder hierover geweest. Wat er wél gebeurde, was dat de gemeente ineens na de zomer de huur voor de gymzaal door het Kempenhorst College inhield. Dat is het mes op de keel zetten, want dan praat je over een derde van de omzet die dan wegvalt en die we gewoon nodig hebben om te kunnen draaien.”

Jong en oud mooi samen

Het doet hem nog meer pijn, omdat hij met name veel voor de jeugd doet, zo vertelt hij. “Er komen hier jongens en meiden meehelpen, die zelf aangeven dat ze er zonder dit zinvolle werk veel slechter aan toe zouden zijn en dan op straat zouden hangen. Je zou eens moeten zien, hoe mooi dat hier gaat onderling, tussen die jongeren en de ouderen van de bridge en het biljarten bijvoorbeeld. We krijgen complimenten vanuit de opleidingen, in de trant van: we krijgen ze beter terug dan voor ze bij De Kemmer kwamen. Volgens mij is dat veel waardevoller dan veel winst maken. Er is al zoveel verdwenen voor de jeugd in Oirschot. Bij De Enck konden ze niet meer terecht, De Ramblaz is verdwenen, er wordt amper iets voor ze georganiseerd. Ik heb hier al zeven keer een feest voor de jeugd georganiseerd en er was nooit een wanklank. Daarnaast zet ik me, met die jonge mensen, in voor van alles in het dorp: voor het Foodplein met Halloween en het carnaval bijvoorbeeld. Het is dan zó zuur als je voor je inzet op deze manier behandeld wordt, maar ook heel vervelend voor alle gebruikers en verenigingen die nu ook niet weten of ze na 31 december hier nog welkom zijn. Je weet nooit wat een nieuwe ondernemer gaat doen…”, verzucht de jonge ondernemer.

Rigoureuze stap

Wethouder Corine van Overdijk lijkt ook niet gelukkig met de situatie, maar geeft aan dat ze wel móest besluiten tot deze rigoureuze stap. Ook verschilt haar lezing op een aantal punten met die van de exploitant. “Vooropgesteld: we hebben De Kemmer in 2022 ook al ondersteund met een donatie van 40.000 euro en we zijn zeer coulant geweest met uitstel van de huurbetaling. Uit gesprekken met gebruikers kwamen daarbij ook nog veel klachten naar voren. De zalen werden steeds viezer, de sportvloer was te glad. Minderjarigen zouden zelf bier tappen omdat er geen toezicht was, we hebben vanuit de gemeente een poetsploeg moeten laten komen, de afspraak dat de huurachterstand in de zomer van 2023 voldaan zou worden werd niet nagekomen. Ook in januari van dit jaar is daarover nog een gesprek geweest. Op dit moment praten we over een huurachterstand van 166.000 euro. Het was een optelsom van allerlei zaken die niet goed gingen en we schrokken zo van het beeld dat ontstond, dat we hebben besloten de huur na 31 december niet te verlengen. Wij zagen echt geen andere optie meer”, stelt Van Overdijk.

Kort geding

Over het beoogde vervolg vertelt de wethouder: “Er is een zogenaamde ‘meervoudige onderhandse gunning’ gaande. Deze procedure maakt het noodzakelijk dat we strikt de datum van 31 december voor lege oplevering handhaven. Om dat te bewerkstelligen hebben we dus het kort geding tegen de huidige exploitant aangespannen. Ook omdat we continuïteit willen waarborgen. We weten nog niet welke ondernemer het gaat worden, maar we gaan er wel vanuit dat de huidige gebruikers en verenigingen kunnen blijven.” Op de vraag of er al nieuwe plannen bekend zijn van een volgende exploitant, moet de wethouder het antwoord schuldig blijven. “Wij weten ook niet precies wat een nieuwe ondernemer precies wil opzetten in De Kemmer. Een strikte opdracht moet de gemeente daarbij niet meegeven vind ik. Wel weet ik dat er meerdere partijen interesse hebben getoond. Een eventueel hoger beroep zal niets meer veranderen aan onze ingezette procedure. We zijn ons ervan bewust dat we nu snel moeten handelen, want het is zo 31 december natuurlijk. Mocht er vertraging ontstaan in de aanbesteding, dan ligt er een noodscenario klaar, zodat de gebruikers en verenigingen niet ineens ‘dakloos’ zijn.”

Ondernemersrisico

Ze erkent dat de hele gang van zaken een grote strop en een tragedie betekent voor Max Adriaansen. “Dat gun je hem natuurlijk niet, maar als ondernemer zal hij ook weten dat er risico’s kleven aan het vak. We hebben al lang gesprekken met hem gevoerd, maar wij zagen geen verbetering. Eens houdt het dan op. We gaan ervan uit dat hij in ieder geval nog zijn taken als exploitant netjes uitvoert tot de einddatum en dat we daarna verder kunnen met een nieuwe ondernemer.”