In Oirschot is het toegestaan om tijdens de jaarwisseling vanaf 18:00 uur tot 2:00 uur (sier)vuurwerk af te steken. Daarvoor of daarna is dit verboden. Het is vooral het vuurwerk buiten het toegestane tijdvak dat overlast geeft. Afgelopen jaar hebben wij, Sociaal Progressief Oirschot (SPO) en D66 Oirschot, ons duidelijk uitgesproken over dat wij klaar zijn met vuurwerkoverlast. Daarom hebben wij afgelopen december een voorstel ingediend om deze overlast te verminderen.

De raadsvergadering waarin wij het voorstel deden werd voor ons tenenkrommend. De helft van de gemeenteraad wilde geen uitspraak doen over vuurwerk of de overlast die het veroorzaakt. Daarnaast stelde het college dat de schade erg meeviel en dat er geen cijfers waren die aangaven dat de overlast als noemenswaardig werd ervaren.

Wel hebben we voor elkaar hebben gekregen dat er een onderzoek onder de inwoners is gekomen om in kaart te brengen óf en hoe groot de overlast door vuurwerk is die wordt ervaren.

Op de vragenlijst uit dit onderzoek is goed gereageerd. Onderzoekers geven aan dat de resultaten betrouwbaar zijn. De resultaten liegen er niet om. Ruim 75% van de deelnemers heeft aangegeven overlast door vuurwerk te ervaren. De top drie van overlast: 1. Geluidsoverlast, 2, Effect op (huis)dieren, 3. Onveilig gevoel. Daarnaast werden genoemd: rotzooi op straat, afval dat niet wordt opgeruimd, angst voor schade aan eigendommen.

Overlast wordt door 7 op de 10 mensen vooral ervaren in de periode vóór de jaarwisseling. Opvallend is ook dat de helft van alle deelnemers aangeeft last te hebben van vuurwerk tijdens de jaarwisseling zelf!

Meer dan de helft van de deelnemers vindt vuurwerk zelfs niet langer verantwoord vanwege schade en letsel die het veroorzaakt. Voor bijna een derde van de mensen is de overlast zo erg dat zij rond oudejaarsdag zich niet veilig voelen om over straat te gaan! En maar liefst 76% is van mening dat de momenten vóór en na de jaarwisseling beter moet worden gehandhaafd op vuurwerk.

We komen tot de conclusie dat we het dus bij het rechte eind hadden en dat er wel degelijk overlast wordt ervaren. Waarom komen die meldingen dan niet binnen? Het blijkt dat 60% van de ondervraagden niet weet waar of hoe overlast door vuurwerk kan worden gemeld. Een deel van de mensen twijfelen of melden wel zin heeft.

Dat de communicatie tot op heden te wensen overlaat blijkt uit het feit dat een grote groep nog nooit over de vuurwerkvrije zones heeft gehoord die Oirschot heeft ingesteld.

Uit het onderzoek trekt het college de volgende conclusie: “De resultaten geven geen aanleiding om de huidige aanpak rondom vuurwerk te wijzigen.” Moeten we daaruit opmaken dat 30% van de mensen die zich niet veilig voelen rond oudjaarsdag acceptabel is? Betekent dit dat het college kan negeren dat ruim 70% van de inwoners wel degelijk overlast door vuurwerk ervaart? En wordt dan ook genegeerd dat zelfs nóg meer mensen aangeven dat er beter moet worden gehandhaafd!? Als dat zo is begrijpen we de twijfel of melden wel zin heeft.

Het college schrijft ook: “Voor de aankomende jaarwisseling wordt intern gekeken hoe we als gemeente extra stappen kunnen zetten op het gebied van preventie, handhaving en communicatie.” Opvallend! Het college is dus toch een beetje wakker geschud en bekijkt een mogelijke wijziging rondom de huidige aanpak. Wat die extra stappen zijn is voor nu nog niet duidelijk. Daarom hebben SPO en D66 deze handschoen weer opgepakt en zijn wij begonnen met het vragen om verduidelijking van de extra stappen.

Vuurwerk helemaal verbieden is niet waar we voor pleiten. Wel willen de overlast verminderen. Er bestaan al heel goede afspraken over wanneer (sier)vuurwerk wel en niet kan, maar die worden jaar op jaar niet nageleefd of gehandhaafd. Hierdoor moet het veilige leef- en woongenot van een hele grote groep inwoners wijken voor het knalplezier van een hele kleine groep mensen.

Vuurwerk mag! Maar dan wel op afgesproken tijden en op afgesproken plaatsen.

Pieter van Loon (SPO) & Marienette Wemelsfelder (D66)