Of het nu een popquiz is, een handwerkclub, een sjoelwedstrijd voor meerdere generaties, of een meidenmiddag: het vindt allemaal een warme plek in het ontmoetingscentrum. Dat droeg vijftien jaar fier de naam ‘Ons Mevrouw’, maar gaat nu met een nieuwe naam en een opgefrist imago nog nadrukkelijker haar verbindende rol pakken in de Beerse samenleving. Bestuursvoorzitter John van de Rijdt presenteerde zaterdag met gepaste trots: ‘Bij Ons, plek om te zijn’.

door Rens van Ginneken

In zijn toespraak deed Van de Rijdt nog eens kort de historie van vijftien jaar geleden uit de doeken, met waardevolle kartrekkers destijds als Frans van Maasakkers, Jan den Otter, Frans Verouden of Corine Ridder. In 2018 nam Van de Rijdt het stokje over van toenmalig voorzitter Frans van Maasakkers. Niet iedereen ziet wellicht wat er allemaal gebeurt binnen de vier muren van het ontmoetingscentrum. “We doen heel veel hier en we stellen ons altijd de vraag wat de behoeften zijn onder jong en oud. Speciaal voor alleenstaanden en jongeren hebben we oog, want eenzaamheid is helaas een groot probleem geworden in onze samenleving.”

Niet alleen naamsverandering

“Maar liefst 29 procent van de Nederlanders voelt zich wekelijks eenzaam, zo liet een enquête van Een Vandaag onlangs nog zien. Ik heb hier ook weleens een mevrouw gezien die huilde omdat ze zich soms zo eenzaam voelde. Ze werd getroost door anderen in de groep. Dat is heel waardevol en mooi om te zien, dat dit hier kan natuurlijk. We stoppen niet bij een naamsverandering en aanpassing van het imago. We gaan mensen, jong en oud nóg meer betrekken bij onze activiteiten. Ons Mevrouw wordt Bij Ons, Plek om te zijn. Dat woordje ‘Ons’ blijven we dus koesteren: laagdrempelig en servicegericht”, zo vertelde de enthousiaste bestuursvoorzitter, die ook nog een bloemetje namens de gebruikers in ontvangst mocht nemen.

Veel vrijwilligers en gebruikers

Deze zaterdagmiddag is het ontmoetingscentrum goed gevuld met een bont scala aan gebruikers en vrijwilligers. Hawa Ali en Marlien van Ham zijn van die vrijwilligers die voor een hapje, een drankje en een gulle lach zorgen. Er zijn vertegenwoordigers van bijvoorbeeld Vrouwen van Nu, cultuurstichting KuBes, de EHBO-vereniging, de bijenhoudersvereniging, het Eetpunt, de kaartclub en Buurtbeheer Middelbeers-Westelbeers. Lenie Tapperwijn komt uit de Lichtstad, maar is inmiddels goed ingeburgerd in de Beerzen, dankzij de handwerkclub, onderdeel van Beers Vitaal, waar ze wekelijks aanschuift. “Ik werd hier binnengebracht door mijn goede vriendin Ineke Mourits. Je zou dat hier op maandag moeten zien, twintig handwerkende dames aan een tafel. En dan wordt er goed gebuurt ondertussen natuurlijk. Zo heb ik al heel wat over de Beerzen geleerd!”, vertelt de Eindhovense met een lach.

Goed stage-adres

Voor Teun van Beek (15) uit Oostelbeers is de ‘Bij Ons, plek om te zijn’ ervaring nog pril. “Ik ben net begonnen met mijn maatschappelijke stage vanuit het Kempenhorst College. Ik ga hier dertig uur stage lopen en ik denk ook mee over activiteiten om meer jeugd binnen te krijgen. Maar ik vind oudere mensen ook wel leuk hoor!”, lacht Teun.

Op deze dag werd ook de nieuwe website officieel gelanceerd, die mooi laat zien wat er allemaal gebeurt Bij Ons en waar het ontmoetingscentrum voor staat.

De nieuwe website: www.bijonsplekomtezijn.nl