De bijeenkomst in Het Oude Kerkje was zeer druk bezocht. Ruim 100 mensen hadden zich voor deze boekpresentatie op 3 oktober aangemeld.

De bijeenkomst werd geopend door Anton Neggers. Voorzitter van de Heemkundige Kring Oirschot, maar ook voorzitter van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Kempenland en Peelland.

Eerst gaf Anton Neggers een boeiende lezing over het steeds belangrijker worden van genealogie in onze samenleving. We kennen het al uit de wereld van misdaad waarbij via DNA- onderzoeken steeds meer misdaden kunnen worden opgelost. Maar genealogie is ook het zoeken naar verwanten die je kwijt bent geraakt. Het zoeken naar bijvoorbeeld je biologische ouders of andere familieleden. Maar genealogie hoeft niet uitsluitend een rol te spelen bij biologische verwanten maar er is ook een vorm van sociale genealogie bij mensen die zich soms meer verbonden voelen met de mensen waarbij zij zijn opgegroeid maar niet biologisch verwant zijn – bijvoorbeeld zijn opgegroeid bij pleegouders. Het boek van Severijns behandelt beide vormen. Zowel een onderzoek naar de biologische familie als naar de familie van de pleegouders. Daarna las Anton Neggers het voorwoord van prof. Bijsterveld voor, die wegens droevige omstandigheden had moeten afmelden.

Echtgenote Marleen was grote steun

Tot slot was het woord aan de auteur. Dat was vooral een dankbetuiging aan de vele mensen die een bijdrage hebben geleverd aan dit boek. Speciale dank ook aan prof. Bijsterveld omdat hij de auteur op het pad heeft gezet om van zijn familieverhaal een boek te maken. De auteur is aan zijn onderzoek begonnen toen zijn kinderen werden geboren in 1982 en 1984. Pas toen zijn kleinkinderen werden geboren ontstond -dankzij de woorden van prof. Bijsterveld- het idee om er een verhaal van te maken en uiteindelijk een boek. In die laatste jaren heeft hij ook daadwerkelijke hulp gehad van zijn drie kinderen. Ralph en Eline bij het toetsen van de inhoud van het boek en Marlou heeft de omslag van het boek vorm gegeven. Maar belangrijkste steun is zijn vrouw Marleen geweest die vanaf het begin het project heeft gesteund op allerlei manieren. Zowel inhoudelijk als door morele support. Dat is ook de reden dat door Ruud het allereerste exemplaar aan Marleen werd aangeboden. Dat Marleen bij de presentatie aanwezig kon zijn, ondanks haar ernstige ziekte, was vooral te danken aan de inzet van de vrijwilligers van de stichting Wensambulance Brabant.

Eerste oplage direct uitverkocht

Na afloop was volop gelegenheid voor een informeel samenzijn. Er was een grote belangstelling voor de boeken want de eerste oplage was meteen uitverkocht. Er zijn nog enkele exemplaren te verkrijgen via de online winkels van www.boekengilde.nl en www.bol.com

Komende week zullen er ook nog een aantal boeken worden afgeleverd bij de winkel van ’t Bint aan de Markt 13 te Oirschot. Er is inmiddels besloten om te komen met een tweede druk. Die zal waarschijnlijk in de loop van oktober-november uitkomen.

Uit het voorwoord van Prof. Arnoud-Jan Bijsterveld:

”Integer en respectvol heeft hij rondgevraagd, is hij gaan zoeken naar resterende sporen en geschreven bronnen over zijn verre en meer nabije voorouders, met een verbazingwekkend en geregeld aangrijpend resultaat.

Die geschiedenis begint in Westfalen in Duitsland en belandt via Eindhoven en Woensel al in 1836 in Nederlands-Indië – het huidige Indonesië. Daar beleeft de familie Severijns de hoogtijdagen en dieptepunten van de Nederlandse kolonie maar ook de Japanse bezetting en de eerste jaren van onafhankelijkheid. Die laatste gebeurtenissen brengen hen als Indo-Europeanen letterlijk in levensgevaar. Een deel van de familie zoekt zijn heil in het hun onbekende Nederland. Vader Rudi Severijns is dan al in Londen beland, waar hij zijn Noord-Ierse vrouw ontmoet. Ook zij stamt uit een familie met een bewogen verhaal. Doordat twee van hun kinderen, onder wie Ruud, in de jaren vijftig in een pleeggezin in Moergestel worden ondergebracht, is de cirkel rond: de Severijns zijn terug in Noord-Brabant. Het verhaal van de strijd om de pleegzorg en voogdij voor de zes kinderen is ontroerend en hartverscheurend tegelijk. Ook de familie van zijn pleegouders Smetsers-van de Pol en zijn eigen leven brengt Ruud Severijns nauwgezet in kaart.

Wat bracht deze wereldreis de auteur? Hij vond oude en nieuwe familieleden en veel puzzelstukjes vielen op hun plaats. Het is zeker niet altijd een vrolijk verhaal. Maar zoals Ruuds eigen leven uiteindelijk een verhaal is van ‘eind goed, al goed’, zo ging het ook met zijn familiegeschiedenis.”