Regelmaat, daar gedijt een mens goed op. Voor mij is dat rustig wakker worden, mijn lief begroeten en dan ontbijt maken. Pas dan begint de dag en mag de wereld binnenkomen. Misschien eerst nog even wat Haags jolijt en wereld ellende maar dan toch al snel maar aam de dagelijkse portie groen. Omdat ik nog steeds geen neiging heb mijn leven verder te slijten als konijn is dat niet een handvol paardenbloemenblad maar de nieuwe aflevering van Nature Today. Klokslag acht krijgt groen Nederland zijn laatste natuurnieuws in de digitale brievenbus. Soms Brabants getint, vaak ook meer algemeen nieuws.

Deze week werd bijvoorbeeld de schijnwerper gericht op het bruin blauwtje. Een klein dagvlindertje die in tegenstelling tot de meeste soorten nu eens niet bijna uitgestorven is met dank aan onze desastreuze invloed op natuur en landschap. Zijn naam heeft hij te danken aan het heren kostuum. Niet blauw zoals gangbaar maar eigenzinnig bruin net als bij de dames. In Nature Today werd duidelijk dat bruin blauwtjes geprofiteerd hebben van hete en droge zomers. De rupsjes leven van reigersbek en die lila bloeiende wilde Geranium doet het goed als grassen het moeilijk hebben. In wegbermen en ruige graslanden op zand kon de soort zich flink uitbreiden maar helaas was de vreugd van korte duur. Dit jaar was het nat en dus pakten de grassen hun verloren groeiplek weer terug. Zo bleek maar weer eens dat bij vlindervriendelijk natuurbeheer niet alleen gekeken moet worden naar nectarbronnen voor volwassen vlinders maar dat waardplanten voor hun jeugdfase minstens zo belangrijk zijn.

Bij de kop “Flora krijgt steeds meer noten op haar zang” kreeg ik eerst wat vreemde associaties. Planten die eindelijk eens opstaan en keihard roepen “wij pikken het niet langer!”. Vertrapt, vergiftigd, verdroogd, het moet maar eens afgelopen zijn met dat gedonder. Helaas, ook nu bleek het weer eens een beetje anders. Nature Today vroeg aandacht voor de oprukkende okkernoot maar ook allerlei nieuwe soorten nootvormende bomen die wortel schieten in ons kikkerlandje. Voordat de Romeinen stampend vanaf Turnhout Brabant introkken hadden wij als IJzertijdboeren niet veel meer dan wat kleine hazelnoten. Mediterrane walnoten uit hun immense voedsel voorraden bleken bij ons echter goed te kiemen. Mits de winter niet te extreem, was kon elke noot uitgroeien tot een fraaie boom. En dat hebben we geweten. Zeker na een paar hete en warme zomers schieten overal okkernoten op. Maar ze zijn niet meer alleen. Turkse boomhazelaars en andere exotische soorten beginnen zich vanuit parken te verwilderen. Oo Maas en Rijn voeren geregeld kiemkrachtige noten aan die met een beetje geluk op een gunstige plaats aanspoelen.

Helaas is het niet alleen hosanna in Nature Today. Eens, nog niet eens zo heel lang geleden was de zwarte heidelibel een vaste metgezel op elke heidewandeling in augustus. De vrouwtjes hebben nog wat geel maar verder voert zwart de boventoon. In een paar jaar tijd zijn ze niet alleen in on land vrijwel verdwenen. Verdroging, verdwijnen van geschikte vennen voor de larven en klimaatverandering met dank aan ons hebben dit in gang gezet. Dag zwarte heidelibel, gelukkig heb ik nog wat plaatjes en herinneringen om op terug te kijken.

Nature Today is gratis en vindt u op www.naturetoday.com