Een goed energielabel voor je huis is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar kan ook de waarde van je woning verhogen en je energierekening verlagen. Maar waar begin je? In zes praktische vragen nemen wij je mee om je energielabel een boost te geven!

Door Lisa Schuurmans

Wat is het energielabel?

Het energielabel voor woningen laat zien hoe zuinig een huis is én wat je kunt doen om het energiezuiniger te maken. Dit energielabel speelt een steeds belangrijkere rol bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en gebouwen, aldus de website van Rijksoverheid. De labelklassen lopen van A tot en met G. Woningen met label A zijn het meest zuinig, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Je krijgt het energielabel van een energieadviseur die de kenmerken van jouw woning heeft opgenomen.

Waar bestaat het label uit?

Bovenaan het label kun je zien welke letter jouw woning heeft. Bij het berekenen hiervan kijkt de energieadviseur naar de energieprestatie van jouw woning, aldus Milieu Centraal. Op de voorpagina van het energielabel vind je een korte samenvatting van de verschillende onderdelen die bepalen hoe energiezuinig jouw woning is.

Welke factoren hebben invloed op het energielabel?

Verschillende factoren zijn van invloed op het energielabel. Sommige woningen zijn makkelijker te verduurzamen dan andere. Een appartement op een tweede verdieping, dat omringd wordt door andere appartementen, verliest minder warmte dan een vrijstaande woning. De vrijstaande woning heeft dan meer ‘verliesoppervlakte’, zoals dit wordt genoemd, waardoor er meer verduurzamingsmaatregelen nodig zijn om een hoger of beter energielabel te behalen.

Het label geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd, maar het hangt ook af van je gedrag: stook jij veel, of douche je graag lang en warm? Heb je veel apparaten en gebruik je deze ook veel? Dit kan allemaal van invloed zijn op je energieverbruik.

Waarom is een hoger energielabel praktisch?

Een hoger energielabel betekent dat je woning energiezuiniger is, en dat betekent dat je minder energiekosten maakt. Huizen met een hoog energielabel (A of B) zijn vaak beter geïsoleerd en hebben efficiëntere verwarmingssystemen, wat resulteert in lagere energiekosten. Bovendien kan een beter energielabel de waarde van je woning verhogen, wat voordelig is bij een eventuele verkoop.Omdat je minder CO2 uitstoot met je woning, is het bovendien een stuk beter voor het klimaat.

Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?

Isolatie is de basis van een hoog energielabel. Als er veel warmte verloren gaat door een slechte isolatie, moet je meer stoken met een hogere energierekening tot gevolg. Er zijn diverse manieren waarop je jouw woning beter kunt isoleren. Denk aan het isoleren van je dak, waar veel warmte verloren gaat, of aan je vloer. Ook kun je warmte verliezen door de glazen van je woning. HR++-glas of triple glas kunnen hierbij aanzienlijk veel energie besparen.

Een warmtepomp zorgt voor de warmte in huis. Deze haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, en geeft deze warmte af aan je verwarming in huis. De pomp werkt op stroom en bestaat vaak uit een binnen- en buitenunit. Dit kan een goed alternatief zijn voor de huidige CV-ketel in je woning indien je woning goed geïsoleerd is. En wil je dat de energie die jij verbruikt voortaan duurzaam wordt opgewekt? Dan zijn zonnepanelen voor jou misschien wel de volgende stap.

Waar moet ik beginnen?

Weet je niet precies waar je moet beginnen? Of op welke subsidies jij recht hebt? Zorg dan dat je contact opneemt met een adviseur. Deze kan je precies uitleggen hoe je dit het beste kunt aanpakken.