Dit voorjaar luidden enkele organisaties de noodklok over de steeds maar toenemende regeldruk rondom loop- en wandelevenementen in de natuur. De lol van het organiseren ging er voor hen zo wel van af, meldden voor dit weekblad de Bali Runners, Atletiek Oirschot en Bommus. De laatste organiseert voor goede doelen elk jaar een aantal Soepwandelingen. Wethouder Joep van de Ven laat nu weten de regelgeving flink te versoepelen met het nieuwe Uitvoeringsbeleid Evenementen. Dat beleid is al op 19 september van kracht en moet de organisaties meer ‘lucht’ geven.

door Rens van Ginneken

De wethouder geeft aan naar aanleiding van de signalen nog eens goed naar het gemeentelijke beleid te hebben gekeken. “Zaken zijn nu op een aantal punten aangepast. Op 19 september trad het nieuwe Uitvoeringsbeleid evenementen – het evenementenbeleid - in werking. Dit vervangt het evenementenbeleid uit 2021. De twee belangrijkste wijzigingen zijn dat er meer kleinschalige evenementen vergunningsvrij zijn geworden en dat het aantal gemotoriseerde evenementen op het militair oefenterrein in Oirschot is teruggebracht”, zo vertelt Van de Ven.

Vergunningsvrij tot 250 deelnemers

In het evenementenbeleid uit 2021 waren een beperkt aantal evenement al vergunningsvrij. “Maar met het nieuwe evenementenbeleid zijn meer evenementen vergunningsvrij geworden. Een evenement kan vergunningsvrij zijn als het geclassificeerd wordt als A-evenement: een laag risico evenement en het voldoet aan de in het evenementenbeleid genoemde voorwaarden. Hierin staat bijvoorbeeld dat er maximaal 250 personen gelijktijdig aanwezig mogen zijn, dat bij tochten er alleen gebruik gemaakt mag worden van bestaande wegen en paden, dat er geen wegen en pleinen afgezet mogen worden en dat het niet in gebouwen mag plaatsvinden”, aldus de wethouder. Verdere aanpassingen zijn: op vrijdag- en zaterdagavond mag een vergunningsvrij evenement tot uiterlijk 0.00 uur duren, op de andere dagen tot 23.00 uur. Is er sprake van een A-evenement, maar er kan niet aan de voorwaarden voor vergunningsvrij worden voldaan, dan is alsnog een vergunning nodig. Door deze wijziging zijn vooral buurtfeesten en -bbq’s, wandel- en fietstochten over openbare wegen en paden en schoolactiviteiten vergunningsvrij geworden. Door deze aanpassingen hoeft er van dergelijke kleine evenementen ook geen melding meer te worden gemaakt. Een aanvulling daarop heeft Van de Ven nog wel: “Als je buiten de bestaande openbare wegen en paden op andermans grond iets organiseert moet je natuurlijk hiervoor “wél toestemming hebben van de desbetreffende grondeigenaar.”

Militair Oefenterrein

In het evenementenbeleid uit 2021 was niet opgenomen hoeveel gemotoriseerde evenementen er maximaal plaats mogen vinden op het Compagnie OefenTerrein (COT) bij de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne. Vanuit de gemeente bestond de wens een maximum aantal en ook voorwaarden te verbinden aan het gebruik van het COT voor gemotoriseerde evenementen. Van de Ven: “Het Ministerie van Defensie gaf tot voor kort toestemming voor zes gemotoriseerde evenementen. Samen met Rijksvastgoedbedrijf en Defensie, een evenementenorganisatie en groenbeheerorganisaties is besproken wat gewenst is op het COT. In het nieuwe evenementenbeleid is opgenomen dat er maximaal drie gemotoriseerde evenementen per jaar zijn toegestaan op het COT. Alleen de bestaande evenementen mogen georganiseerd blijven worden, nieuwe evenementen worden niet toegestaan. Dit betekent dat de pijlenrit, die voorheen vier keer per jaar werd georganiseerd op het COT, nog maar twee keer per jaar is toegestaan. Een evenement met oude legervoertuigen was er al maar één keer per jaar en dat mag zo blijven.”

Nu nog de andere instanties?

Hij vervolgt: “Ik hoop zelf dat Defensie de ruimte die nu weggaat bij gemotoriseerde evenementen gaat geven aan het toestaan van meer iets meer loop- en of fietsevenementen. Het wordt ook voor fietsclubs door Defensie steeds moeilijker gemaakt een mountainbike tocht te organiseren op de Oirschotse Heide.”

Frans van Bommel reageert namens Bommus van de Soepwandelingen opgetogen op het aangepaste beleid. “Maar voor ons was de gemeente al niet de moeilijkste hindernis om te nemen. Ze waren altijd al heel coulant. We zijn natuurlijk wel blij dat er nu voor ons meer vergunningsvrij mogelijk is, omdat het anders onwerkbaar zou worden en omdat door de bureaucratie het plezier en de spontaniteit van het organiseren teniet wordt gedaan. Hopelijk gaan nu ook instanties als Brabants Landschap en Natuurmonumenten een soortgelijk beleid volgen, want ze mogen er gerust van uit gaan dat wandelaars óók natuurliefhebbers zijn!”