Na drie jaar komt er duidelijkheid van Rijkswaterstaat over de locaties waar de hectares bos gecompenseerd zullen worden, die gekapt zijn ten behoeve van de uitbreiding van verzorgingsplaats Shell Kloosters. Helaas veel verder weg dan Groenplatform Oirschot gehoopt had.
De bossen langs de A58 vormen een ecologische verbindingszone voor wild, dat evenwijdig aan de snelweg trekt. Daarnaast vervult het voor Oirschot in het algemeen en Moorland en nieuwbouwwijk de Kemmer in het bijzonder, een bufferfunctie ten opzichte van het geluid en fijnstof die de 90.000 voertuigen produceren die dagelijks over de snelweg rijden. Ook neemt het bos het zicht weg op die auto’s en vrachtwagens. De meest heersende windrichting is naar het dorp toe gericht. Het eventuele aquaduct of geluidsschermen worden de eerste 10 jaar nog niet verwacht.
Wie nu over de Groene Corridor fietst mist tussen de Oirschotse Heide en de A58 zo’n 5 hectare bos die Rijkswaterstaat liet kappen voor verzorgingsplaats Kloosters en de nieuwe aantakking van de A58 op Erica bij Westfields. Daar bovenop werd door Tennet nog zo’n 2,5 hectare bos en hei gekapt ten behoeve van de 150 KV stroom leidingen onder de grond.
Dat was enkele jaren geleden voor het Groenplatform Oirschot reden om een inventarisatie te maken van percelen die uit ecologisch- en buffer perspectief geschikt zouden zijn als herplant locatie. Ze moesten ook voldoen aan een belangrijk criterium uit het Oirschotse Landschapskwaliteitsplan, namelijk dat compensatie niet afgewenteld mag worden in plaats en tijd.
Verrbindingszone met gaten
Onlangs heeft Rijkswaterstaat drie locaties aangegeven waar zij het gekapte bos wil gaan herplanten. Twee percelen bevinden zich op 2 en 2,5 km afstand ’aan de Wintelresedijk en het derde perceel ligt op het uiterste zuidwest randje van de gemeente tussen Middelbeers en Westelbeers. Dat betekent dat de gaten in de ecologische verbindingszone aan de zuidkant van de A58 zullen blijven bestaan.
Uit het overleg van het Groenplatform en Rijkswaterstaat werd duidelijk dat de doorslaggevende reden voor Rijkswaterstaat was, dat zij de betreffende akkers al in hun bezit hadden en andere akkers zouden moeten verwerven van agrariërs of gemeente. Bij vergunning van de aanvraag kan de aanplant nog net binnen de wettelijke termijn van drie jaar plaatsvinden. De criteria uit het Oirschotse Landschapskwaliteitsplan bieden helaas niet voldoende grond om een vergunning aan Rijkswaterstaat te weigeren, zo liet de gemeente ons desgevraagd weten.
Een teleurstelling voor het Groenplatform Oirschot en wellicht ook voor vele andere Oirschotse burgers, maar we willen u door middel van dit ingezonden stuk toch laten weten dat wij onze uiterste best gedaan hebben om de gekapte hectares zo snel mogelijk en zo dicht mogelijk bij de kapplaats te laten herplanten. Er wordt dus dit najaar herplant, maar het gebeurt allemaal wat ver uit het zicht. Rijdend over de Groene Corridor, zult u dus geen herplant zien maar een inkijkje hebben op de testactiviteiten van Rijkswaterstaat bij het tankstation.
Groenplatform Oirschot