Een paar weken geleden stond Henri Raaijmakers aan de deur. Hij werkte in de jaren ’80 in de winkel van fotograaf Noud Aartsen en werd er ook wel eens op uit gestuurd om foto’s te maken. Ik kreeg enkele enveloppen met negatieven van door hem gemaakte foto’s, 40 jaar geleden. Foto’s van schoolklassen van de Odulphusschool, de Oirschotse kerk, de Gasthuisstraat, de brandweerkazerne en de oude boterfabriek. Voor de Heemkundekring. Bedankt Henri!

Tot 1912 waren er in Oirschot enkele kleine boterfabriekjes, die meestal eigendom waren van kleine coöperaties. Fabrieken kon je het niet eens noemen, ze werkten op kleine schaal en werden met de hand bediend. Ze stonden in de Notel (huisnummer 45), in Straten (2), op Den Heuvel (23) en aan de Spoordonkseweg (91). In 1911 sloeg men de handen in elkaar en werd de ‘Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Sint Odulphus’ opgericht. Er kwam een voor die tijd moderne fabriek, die in 1912 in gebruik werd genomen. Jarenlang reden melkveehouders met paard en wagen naar de Gasthuisstraat om hun melkbussen af te leveren. Totdat in de jaren ’70 de koeltank kwam en de melk bij de boer werd bewaard tot deze werd opgehaald en verwerkt in moderne fabrieken als Campina in het Eindhovense stadsdeel Tongelre. In 1977 werd ‘onze’ fabriek gesloten. Hij stond jarenlang leeg, in afwachting van een nieuwe bestemming van de grond. Eind oktober 1982 werd de fabriek gesloopt, waarbij vooral het neerhalen van de schoorsteen veel bekijks trok.

(Tekst: Ad van Zelst. Foto: Henri Raaijmakers. Bronnen: websites Oirschots Heem, Erfgoed Geowiki, Zuivelgeschiedenis.nl )

De Heemkundekring krijgt graag foto’s en verhalen van oud-Oirschot. Ook gedachtenisprentjes zijn welkom, die hoeven niet oud te zijn. Stuur ze digitaal via e-mail naar secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl of stop ze in de brievenbus van het secretariaat op Dekanijstraat 10 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving en retouradres.

De heemkundekring heeft meer dan 225 leden. We hebben regelmatig interessante bijeenkomsten, lezingen en excursies. Is heemkunde iets voor u? Kijk eens op onze website www.deheerlijkheidoirschot.nl Daar staan nog veel meer foto’s van oud Oirschot.