Bianca Wilting-Walravens (51) uit Middelbeers heeft een boekje geschreven in kindertaal om aan peuters en kleuters uit te leggen hoe om te gaan met een doodgeboren broertje of zusje. Op 6 september zal het boekje uitkomen met de titel: ’Toch geen beschuit met Muisjes’ (als de zwangerschap misloopt). Het boekje is in dichtvorm geschreven met illustraties van Yvonne Peijs. ”Het blijft een moeilijk onderwerp voor kinderen, door dit boekje hoop ik dat ouders hun kinderen bij het hele proces kunnen betrekken’, vertelt ze. ”Het is goed om kinderen mee te nemen in het grote verdriet dat bij de ouders ligt. Zo kunnen ze het samen een plekje geven”.

Het is alweer 21 jaar geleden dat Bianca zelf met een groot verlies te maken kreeg. De geboorte van hun eerste kindje Niels. ”We denken nog veel aan hem, echter niet meer alleen verdrietig”. Met 33 weken kregen Bianca en haar man het vreselijke nieuws te horen. Het kindje in de buik was al overleden. Bianca heeft de erfelijke bloedstollingsziekte factor V Leiden. Dit is een ziekte waarbij het eiwit overactief is en niet stopt met bloed stollen. Dit kan trombose in de aderen veroorzaken. Het is een zeer zeldzame ziekte. Minder dan acht procent mensen in Nederland heeft het. ”Voor ons was het te laat”, vertelt Bianca zichtbaar aangedaan, ”In de placenta waren klachten geweest. De placenta heeft een bepaalde tijd maar voor vijftig procent gewerkt. Twee dagen nadat we gehoord hebben dat hij was overleden ben ik ingeleid en bevallen van Niels”. Bij de baby werd obductie gedaan; er werd uitgebreid onderzocht wat er mis is gegaan. En daarna mocht Niels mee naar huis. ”Dat was in begin raar idee maar later niet meer dan normaal. We waren ondanks dat hij was overleden toch heel trots op hem. En hebben juist wel ’beschuit met muisjes’ gemaakt voor iedereen die toch een ode wilde brengen aan hem”.

Ingrijpende gebeurtenis

Daarna werd het geluk van Bianca en haar man uitgebreid met twee gezonde zoons en een dochter, inmiddels al tieners en volwassen. Zij weten uiteraard van deze geschiedenis van hun moeder.”Bij het overlijden van mijn schoonmoeder waren de kinderen nog vrij klein. Ieder overlijden brengt vragen met zich mee. Aan de hand van boekjes die er toen waren werd de dood en alles eromheen aan de kinderen uitgelegd”, vertelt Bianca. Door het lezen van een boekje met peuters en kleuters kun je duidelijk uitleggen wat er gebeurd is. ”Zeker in deze tijd. De tijd van de t-shirts met daarop: ’grote broer’ of ’grote zus’, de genderrevealparty’s en alles eromheen.” Iedereen is vrolijk, er komt nieuw leven en opeens is er niets en zijn papa en mama verdrietig. ”Dit is een ingrijpende gebeurtenis voor niet alleen de ouders, maar ook voor de broertjes en zusjes die alles van zo dichtbij mee hebben gemaakt. En hoe vertel je dan zoiets?”

Boven verwachting

Het idee van het boekje was eigenlijk een opdracht voor de cursus ’creatief schrijven’ die zij was gaan volgen. ”Schrijven deed is altijd al heel graag”, glimlacht Bianca, ”Het was zo goed gelukt dat ik in een vlaag van verstandsverbijstering het op heb gestuurd naar een uitgever met de ijdele hoop dat het misschien kon worden uitgegeven”. Nadat daar een aantal maanden overheen was gegaan werd zij opgebeld of ze nog geïnteresseerd was om het boekje uit te geven. ”Ik was zo verbaasd, had dit helemaal niet verwacht. Nu werd het wel menens en moest ik dus ook de illustraties erbij verzorgen. Gelukkig wilde mijn goede vriendin Yvonne Peijs dit doen. We vonden het beide erg spannend. Maar de tekeningen zijn geweldig geworden en passen goed bij het verhaaltje”. Het boekje dat 6 september uitkomt is te bestellen via bol.com en gaat 15,99 euro kosten. ”Ook is mijn insteek het boekje in ziekenhuizen, kraamzorgafdelingen en bij uitvaartondernemingen onder de aandacht te brengen. Zodat ouders de kinderen mee kunnen nemen in hun verdriet. Daarnaast wordt het boekje op aanvraag gedrukt.”