Ben je net terug van een vliegvakantie en voel je de behoefte om de milieubelasting van die vlucht te compenseren? Veel organisaties bieden de mogelijkheid om je uitstoot te compenseren door bomen te planten, vaak in het buitenland. Soms komt dit aanbod zelfs van de vliegtuigmaatschappij of de reisorganisatie waar je je reis hebt geboekt. Maar is dit een verdienmodel of heeft het echt impact?

Een gemiddelde volwassen boom legt 22 kg CO2 per jaar vast in zijn houtvorming. Het duurt echter twintig of meer jaren voordat een boom volwassen is. Voor de CO2-compensatie van 10.000 gevlogen kilometers zijn gemiddeld 90 bomen nodig (Milieu Centraal, 2023). Een retourtje naar Gran Canaria stoot per persoon ongeveer 1000 kg CO2 uit, wat neerkomt op de behoefte aan 45 volwassen bomen om dit te compenseren. Dit maakt volledige compensatie moeilijk te realiseren.

CO2 Reductie versus Compensatie

Het verminderen van je CO2-uitstoot is effectiever dan compenseren. Denk aan minder vliegen, energiezuiniger leven, of alternatieve vormen van transport gebruiken. Compensatie is een laatste redmiddel na maximale reductie. Het planten van bomen kan een deel van de oplossing zijn, maar het biedt geen directe of volledige oplossing voor de klimaatimpact van vliegreizen. De vraag blijft of het planten van bomen vooral een verdienmodel is of dat het echt effect heeft.

Jasper Das’ BoomBriljant.nl initiatief

Jasper Das uit Middelbeers worstelde met dit dilemma tijdens een schoolreis naar New York met het Heerbeeck College uit Best. De emissies van de reis werden zorgvuldig berekend, waarbij de vlucht de grootste bijdrage leverde met 469.200 kg CO2. Met een groeiend besef van de milieu-impact besloot Jasper inheemse Hollandse bomen te gaan verkopen als compensatie: het BoomBriljant-initiatief. Via dit initiatief kun je lokaal een boom kopen bij een kweker in Oirschot. Deze kwaliteitsbomen voegen niet alleen groen toe, maar dragen ook ecosysteemdiensten bij aan onze omgeving. Het gaat dan over klimaatadaptatie (beperking hittestress en afvangen van neerslag), biodiversiteit (nectar en stuifmeel voor insecten, bessen en zaden voor vogels), en luchtkwaliteit (filtering fijnstof, stikstof en ozon opname, en natuurlijk CO2-vastlegging).

Een boom voor de Boomfeestdag

Hoewel dit initiatief niet volledig de milieu-impact van een vlucht compenseert, is het een mooi gebaar van bewustwording dat aandacht verdient. Wij ondersteunen daarom het initiatief van Jasper. Dit gaan we o.a. doen door bij de Boomfeestdag in november met de schoolkinderen BoomBriljant bomen te gaan planten. Voor meer informatie kun je terecht op de website www.boombriljant.nl of neem contact op met IVN Oirschot.

Elly Pouwels en Frans van Boekhold (IVN Oirschot)