Zelfs de monumentale, eeuwenoude eik, de dikste van alle andere rondom de Oude Toren, hield geen stand bij de zware hagelstorm van dinsdag 9 juli. Gezien zijn dikte stamt hij mogelijk nog uit de tijd van Lodewijk Napoleon (1806-1810) toen de katholieken na de periode van het calvinisme hun kerken terugkregen.

De vraag is nu wat te doen:

- Moet deze monumentale boom worden omgezaagd en als kachelhout worden afgevoerd, waarna er geen spoor meer van over blijft of moet hier anders naar worden gekeken?

- Moet deze vraag niet vooraf worden beantwoord en niet achteraf? Achteraf omkijken is immers altijd te laat!

Land art

Als de gemeente het kenmerkende karakter van de toren in het groen zo min mogelijk wil aantasten en indien mogelijk verder wil versterken (zoals zij zegt) dan ligt hier de kans. De geknakte, gescheurde en gespleten boomstam vormt een bijzondere schoonheid die kan inspireren tot ‘land art’. Land art is de ultieme vorm van interactie tussen kunstenaar en natuur waarbij de kunst een onderdeel uitmaakt van het landschap en waarbij gebruik wordt gemaakt van materialen uit de natuur. De vergankelijkheid van het kunstwerk, waarbij de natuur het werk van de kunstenaar als het ware overneemt is een essentieel gegeven van deze kunstvorm. Je kunt dit indrukwekkend gevormd materiaal uit de natuur ook zien als een kunstwerk dat ligt te wachten op behoud, weliswaar op verantwoorde, deskundige wijze i.v.m. veiligheid.

Kortom

Dat “land art” beeld van een ‘verscheurde, gespleten’ historische boom zal ieder aanspreken en de sinds kort aanwezige cortenstaal plaquettes en torenspits op z’n minst aanvullen en daarmee het kenmerkende karakter van de toren in het groen versterken.

Felix Timmers,

Middelbeers