Afgelopen zaterdag 6 juli stond het tuinhek wagenwijd open van het moestuintjescomplex ’de Goeie Aerde’ aan de Leeuwerikstraat. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan organiseerde de vrijwilligers een open dag, die door Burgemeester Judith Keijzers - Verschelling feestelijk werd geopend. Waarna men een kijkje mocht nemen op het terrein en een bezoekje aan het winkeltje kon brengen.
door Marcia Engelander
Wil Hagen is voorzitter van de vereniging de Goeie Aerde en vertelt; ”Vijftig jaar geleden werd de vereniging opgericht in de Gildewijk. In 1986 verhuisde het complex, omdat de toenmalig eigenaar van de grond ermee stopte en door de aanleg van de Kempenweg”. De vereniging kwam terecht in de Leeuwerikstraat, waar zij momenteel nog met veel plezier hun groenten verbouwen en fruit telen. De veertig leden bewerken ieder een stuk land, variërend van 150 tot 200 vierkante meter.
Van elkaar leren
”In een moestuin kweek je niet alleen gezonde groenten maar ook gelukkige mensen”, vertelt Vincent Klabbers, medeorganisator van de open dag, ”Een grote groep diverse mensen bewerkt hier hun stukje land. Niet alleen Oirschottenaren, maar ook leden afkomstig uit Syrië en Turkije. Door van elkaar te verschillen en toch samen te werken, leren we van elkaar. We leren nieuw plantmateriaal, nieuwe producten en wisselen ervaringen uit”.
De burgermeester vindt het heel mooi om te horen dat iedereen welkom is bij de moestuin. ”Hier wordt gebouwd aan een mini-samenleving van de toekomst. Prachtig te zien dat op een duurzame manier groenten wordt verbouwd”. Zelf heeft de burgermoeder geen groene vingers. ”Heel eerlijk, ik ben ook geen liefhebber van aardappelen, maar wel als het in frietvorm is”, vertelt ze lachend. Toch mag zij deze middag zelf haar eigen groenten en fruit gaan oogsten. ”Wellicht dat uw mening over de aardappel nog veranderd, want deze zijn echt bijzonder lekker”, zegt Klabbers enthousiast.
Veel regen, veel slakken
Fatima Kaisoon komt uit Syrië en bewerkt samen met haar man een stukje land op de Goeie Aerde. ”In Syrië is de tijd van aanplanten heel anders en uiteraard het klimaat ook”, vertelt zij. ”Maar dit jaar valt de oogst tegen door de vele regen die is gevallen. Er zijn héél veel slakken, maar ook konijnen die dol zijn op onze sla”. Henk van der Heijden (81) heeft al ruim 20 jaar een moestuin en heeft ook veel last van de natheid van het seizoen. ”De tomatenplanten en de paprika zijn gelijk verregend”, vertelt hij teleurgesteld. ”Het seizoen valt enorm tegen. Het moet snel warmer worden”. Riet Oppers (87) is het oudste lid van de vereniging. ”Heel veel onkruid en slakken dit jaar, gelukkig krijg ik veel hulp van mijn kinderen bij de tuin”, vertelt Riet opgelucht. ”Na een ongelukkige val kon ik niet meer zoveel dus ik ben pas laat begonnen. Ik vind op de tuin nog steeds de rust en het gezellige praatje.”
Ook permacultuur
Marion de Rooij beoefent Permacultuur op het complex. Deze manier van bewerken is een agrarische methode waarbij naar voorbeeld van natuurlijke ecosystemen een leefomgeving wordt gecreëerd. De bodem en de variatie aan aanplanting speelt hierbij een belangrijke rol. De verschillende planten ondersteunen elkaar om plagen te voorkomen en de bodem gezond te houden. ”Ik laat de grond zoveel mogelijk met rust. Zo min mogelijk spitten en veel staat door elkaar”, aldus Marion. ”Dit noem ik georganiseerde chaos”. En zo heeft iedereen wel wat leuks te vertellen op deze gezellige middag.
”De herinnering die ik aan vroeger heb is meegaan met mijn opa naar de moestuin”, zegt Vincent Klabbers, ”En nu neem ik mijn eigen kleinkinderen mee. Net als veel opa’s en oma’s hier op de vereniging. Dan genieten ze van de zelf geplukte aardbeien of snoeptomaatjes. Zo leren we de kinderen dat blauwe bessen en frambozen niet in de supermarkt groeien, maar aan een plant. Dit zijn ervaringen voor het leven. En bijzonder mooi dat we dit kunnen delen met elkaar”.