Als je denkt dat het anders moet kunnen dan eindeloos nieuwe kleding blijven kopen, dan is de Clothing Loop Oirschot misschien wel wat voor je. Een duurzaam alternatief voor de almaar groeiende kledingberg, maar het is ook gewoon heel leuk om te doen, zo vertellen Laura Robben en Mirjam van Oers uit Oirschot. De eerste is ‘host’ van een Clothing Loop met kinderkleding, de andere runt een ‘loop’ met dameskleding, met al 37 leden. Na een aantal maanden succesvol gedraaid te hebben, is het tweetal alleen maar enthousiaster geworden.
door Rens van Ginneken
Mirjam en Laura zijn zelfs tijdens het interview het levende bewijs dat de Clothing Loop werkt: ze dragen namelijk allebei iets leuks ‘uit de tas’. “Ik heb geregeld mooie kleding uit de tas. Soms zit er ook iets bij wat je in de winkel misschien niet zou kiezen, maar wat dan toch leuk blijkt te staan. Dat is wel één van de voordelen van de Clothing Loop vind ik, dat je op je gemak thuis kunt passen, proberen en experimenteren. En vind je het toch niet geschikt, dan kan het zo weer terug in de tas. Het aanbod is altijd behoorlijk gevarieerd. De kleding mag natuurlijk gedragen zijn, maar als host let ik altijd goed op de kwaliteit. Vaak is het echt gewoon hele goede kleding, soms nog behoorlijk nieuw. Het gebeurt zelfs weleens dat het prijskaartje er nog aan zit”, vertelt Mirjam.
Direct al ‘yeah!’
Laura kan dat bevestigen. “Er is zoveel kleding in omloop. Bij volwassenen speelt vaak dat ze bijvoorbeeld een beetje zijn uitgekeken op bepaalde kledingstukken. Bij kinderkleding is het issue meestal dat ze eruit zijn gegroeid.” Ze zat al in de ‘damesloop’. “Zo heb ik ook Mirjam leren kennen. Aanvankelijk had ik nog wat twijfel of het wel echt wat voor me zou zijn. Maar toen de eerste tas binnenkwam had ik direct zoiets van: yeah!” Vervolgens kreeg ze al snel het idee om ook een Clothing Loop voor kinderen te starten. “Die was er nog niet”, aldus de moeder van twee jonge kinderen.
Liefst kleding per maat
Ze vervolgt: “Het is best eenvoudig om zelf op te zetten, met de aanwijzingen van de landelijke website. Natuurlijk kon ik voor tips ook bij Mirjam terecht”, vertelt ze met een lach. “We zijn nog maar net gestart met de kinderloop, maar we zitten nu al op zeventien deelnemers. Sommigen waren ook al deelnemer in de groep van Mirjam. De kinderkleding werd bij mij ingeleverd om de ‘loop’ in te gaan. Nu circuleren er al vier tassen.” Mirjam vult aan: “Als host hou je ook in de gaten of er genoeg in de tassen zit en of de kleding goed genoeg is. Ik controleer bijvoorbeeld ook altijd op gaten of vlekken.” Laura: “Op dit moment zijn er vier tassen in omloop. Dat mag nog iets meer worden bij meer deelnemers. Bij de kinderkleding zou het meest ideaal zijn om per kindermaat aan te kunnen bieden.”
Idealisme & vertrouwen
Bij de dameskleding worden de tassen al per maat aangeboden, zo vertelt Mirjam. “Gaandeweg leren we wat het beste werkt. Zo hebben we nu voor de dames tassen in verschillende maten, van XS tot XL Ongeveer om de drie à vier weken krijg je een tas. Alles gaat in goed vertrouwen: de ene keer zie je wat meer wat je leuk vindt, maar heb je misschien niets om in de tas te stoppen. Een andere keer heb je misschien meer om erin te stoppen dan je eruit haalt. Eigenlijk gaat dat altijd goed. In het klassieke kapitalistische systeem zoals we dat kennen moet er altijd evenveel in het system als er uitgegaan is. Bij ons geldt door de huidige overvloed aan kleding een andere insteek en kun je op basis van vertrouwen werken.” Kwam er voor Mirjam ook idealisme bij kijken, toen ze de Oirschotse Clothing Loop opzette? “Ja, toch wel”, bevestigt ze. Ik verhuisde vorig jaar vanuit de drukte van Den Bosch en zocht in het Oirschotse buitengebied wat meer ‘vertraging’, meer verbinding met de gemeenschap. Op deze manier kan ik een bijdrage leveren aan de gemeenschap, door bijvoorbeeld mensen te verleiden om eens op een andere manier te ‘shoppen’. Er ligt al zoveel kleding op de plank te ‘niksen’. Het kan ook een leuke manier zijn om weer andere mensen te leren kennen. Het is leuk om in de appgroep de enthousiaste reacties en leuke foto’s te zien van mensen met hun aanwinst uit de tas! Plezier en duurzaam komt zo mooi samen”, verzekert ze.
Nog volop ideeën
Ook Laura heeft louter positieve ervaringen. “Mensen zijn soms huiverig voor ‘tweedehands’ kleding, maar dit is echt weer anders dan de kringloopwinkel bijvoorbeeld. Het verrast je vaak hoe leuk de kleding is. En als de tas binnenkomt, dan is er altijd een beetje dat gevoel dat je ook hebt als je je kerstpakket krijgt!” Het is allemaal nog relatief pril, maar het aantal deelnemers heeft wel een flinke ‘boost’ gekregen met de oproepjes in het Oirschots Weekjournaal, zo vertellen ze. “En nieuwe ideeën zijn er ook nog wel. Misschien zijn er mogelijkheden voor een mannenloop, of voor grote maten, of voor puberkleding bijvoorbeeld? Wellicht kunnen we nog eens een live kledingruil organiseren?”, zo besluit Mirjam enthousiast.
Info en aanmelden via www.clothingloop.org/nl , dan zoeken op Oirschot. Wil je misschien zelf een nieuwe loop voor bijvoorbeeld mannen- of puberkleding starten, dan zijn Mirjam en Laura altijd bereid te helpen.
Quotes deelnemers
“Heel leuk om een ander blij te maken en om zelf ook weer wat leuks te scoren, gratis en ook nog eens beter voor het milieu. Win win.”
Sanne, 38 jaar
“Duurzaam verrassend.”
Mieke, 65 jaar
“Als je denkt dat duurzaam shoppen niet gelukkig maakt, heb je nog nooit meegedaan aan een leuke kleding Loop.”
Felice, 33 jaar
“Elke keer weer een verrassing wat je in de tas vindt en ik vind het super dat kleding die ik niet meer draag nog een ronde meegaat.”
Lilian, 52 jaar