Werkgroep Natuur en Landschap de Beerzen (WNL), maar ook Brabants Landschap plaatst vraagtekens bij een mestzak op een akker op de Landschotse Heide. Van de akker naar bijvoorbeeld het Wit Hollandven bedraagt de afstand maar enkele tientallen meters. De natuurorganisaties zouden het graag anders zien, maar de betrokken boer geeft zijn verdienmodel niet graag op.
door Rens van Ginneken
“Sinds vorige week ligt de mestzak op die akker, vlakbij het Wit Hollandven. We hebben de omgevingsdienst al gewaarschuwd, want we willen graag weten wat de bedoeling is van deze mestopslag, tegen het natuurgebied aan”, zo vertelt Frans van Hoof van WNL. “We hebben nu een goede beschermende buffer om het Natura2000-gebied hier. Het is een nogal gevoelig stukje natuur, dan moet je niet zo’n mestopslag willen en ook niet grootschalig mest gaan uitrijden op zo’n akker”, stelt hij.
Dubieuze geschiedenis
Toch is dat wel de situatie momenteel, met deze opslag die 350.000 liters mest kan bevatten. De akker heeft al een langer een dubieuze geschiedenis overigens: vorig jaar werd er nog gehandhaafd tegen illegaal beregenen voor mais- en aardappelland. “De boer is toen gewaarschuwd door de groene BOA en vervolgens is er niet meer gepompt”, aldus Van Hoof. “Eigenlijk is deze akker de laatste ontbrekende schakel in verantwoord natuurbeheer hier. Ik weet dat Brabants Landschap daarom dit perceel graag wil aankopen, maar de boer vraagt een enorm hoog bedrag. Hij heeft nu geïnvesteerd in die mestzak en hij wil zijn verdienmodel niet zomaar opgeven. Hij heeft ook al aangegeven dat het telen van gewas hier eigenlijk maar bijzaak is: het opslaan en uitrijden van mest is veel lucratiever”, zo verzucht de natuurbeschermer.
Wettelijke eisen
Beheerder en rentmeester Wim de Jong van Brabants Landschap, regio De Kempen, is ook allesbehalve blij met de situatie. “Intensief landbouwgebruik en zware bemesting zien we natuurlijk liever niet in dit gebied, maar momenteel kunnen we er weinig aan doen. Zo’n mestzak is in principe legaal, alhoewel we wel vraagtekens plaatsen bij de wettelijke eisen waaraan een mestzak in deze situatie moet voldoen. Om de natuur te behoeden in het geval dat zo’n zak zou lekken of barsten, zou er volgens mij een wal of dijk omheen aangelegd moeten worden. Die omwalling is er nu niet. We willen graag dat de omgevingsdienst daar ook naar kijkt en handhaaft als dat nodig is. De grond wordt nu gepacht door een boer uit Reusel. Voor zover we weten is het wel mest van eigen vee die nu in de mestzak wordt opgeslagen.”
Naar ander perceel?
Hoop dat de grond snel verworven kan worden voor natuurdoeleinden is er nog niet direct, geeft De Jong aan. “Je weet het nooit natuurlijk, ondanks het hoge prijskaartje dat er aan kan hangen. Maar de boer wil toch een mogelijkheid houden om zijn mest uit te rijden of op te slaan. We begrijpen dat de huidige pachter wel naar een ander perceel zou willen, maar dan moet er wel iets beschikbaar zijn uiteraard. We zullen zien. We zijn in ieder geval benieuwd naar de bevindingen van de omgevingsdienst.” Van Hoof van WNL besluit: “Wij zouden graag met meerdere partijen ons willen inzetten om dit perceel aan te kunnen kopen voor natuurgebruik door Brabants Landschap. Wat mij betreft zou de overheid daar ook een steentje aan bij mogen dragen. De beschermende gordel rondom het natuurgebied kan op die manier voltooid worden.”