Bij de bevrijding van Oirschot in oktober 1944 werden de bruggen over het Wilhelminakanaal vernield. Voor voetgangers werden toen bij de “hoge brug” aan de Kanaalstraat en de ophaalbrug op Den Heuvel tijdelijk trekpontjes ingezet, die dreven op lege olievaten. Het pontje op Den Heuvel sloeg op zondag 10 augustus 1947 om. Daarbij verdronken drie Oirschottenaren, te weten Karel Soethout en de broers Jan en Bernard van de Ven.

Hier volgt een passage uit het “Verslag omtrent de ramp door het omslaan van een veerpont te Oirschot op 10 Augustus 1947 van de Commissie Binnenvaartrampenwet”, gepubliceerd in de Nederlandse Staatcourant:

Getuige Waltherus Henricus Alemans:

“Zondagmiddag 10 Augustus 1947, ongeveer 12 uur, bevond ik mij op het vlot, hetwelk een dienst onderhoudt over het Wilhelminakanaal te Oirschot, daar de in 1944 door de Duitse troepen vernielde brug nog nimmer is hersteld. Op het vlot bevonden zich 14 personen en een rijwiel; het werd bediend door Kees van Assouw, welke in voornoemd aantal is begrepen.

Onmiddellijk na de afvaart bemerkte ik, dat het vlot een schommelende beweging in de lengterichting maakte, welke beweging toenam, naarmate wij het midden van het kanaal bereikten. Ik kan mij niet herinneren, dat iemand riep: Grijp de draad vast, maar zag wel, dat vrijwel alle opvarenden dit deden. Het gevolg hiervan was, dat het evenwicht op het vlot zo plotseling verstoord werd, dat het vlot over de geleidingskabel heensloeg, waarbij allen te water raakten. Bij dit ongeval verloren 3 personen het leven”.

Het rapport eindigt met de conclusie: “Geen pont, en dus ook niet een weinig degelijke als die te Oirschot, behoort in de vaart te worden gebracht zonder toestemming van een centraal Overheidsorgaan (Scheepvaartinspectie) en onder voorwaarden, door die bevoegde instantie te stellen; zulks vordert de bescherming van het publiek, dat van een publiek vervoermiddel gebruik maakt”.

Noot: Kees van Assouw (1884-1957), opa van Johnny van Assouw, trof geen blaam en kreeg zelfs een onderscheiding omdat hij zich moedig had gedragen bij het redden van de drenkelingen.

(Tekst: Ad van Zelst. Foto: Heemkundekring. Bron: kopie verslag uit archief van Johnny van Assouw)

De Heemkundekring krijgt graag foto’s en verhalen van oud-Oirschot. Ook gedachtenisprentjes zijn welkom, die hoeven niet oud te zijn. Stuur ze digitaal via e-mail naar secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl of stop ze in de brievenbus van het secretariaat op Dekanijstraat 10 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving en retouradres.

De heemkundekring heeft meer dan 200 leden. We hebben regelmatig interessante bijeenkomsten, lezingen en excursies. Is heemkunde iets voor u? Kijk eens op onze website www.deheerlijkheidoirschot.nl

Daar staan nog veel meer foto’s van oud Oirschot.