Eens was het de verste uithoek van de gemeente Oost West en Middelbeers, nu is het de meest westelijke punt van Oirschot en tegelijk de meest zuidoostelijke punt van de gemeente Oisterwijk: de stuifduinen van de Bekersberg. In oude geschriften geschreven met een dubbele ee en toen letterlijk van alle kanten zichtbaar. Naar het noorden en naar het zuiden strekte zich de oneindige Oisterwijkse heide uit. Naar het westen liep een weg richting een doorwaadbare plaats in de Reusel. Nu kennen we een deel van deze weg als “Bekersberg” en zijn de heuvels bedekt door een mantel van bos.
Sinds 2018 is de familie Kemps eigenaar van het grootste deel van dit prachtige gebied. Vier jaar later werden de eerste plannen gesmeed om het totale gebied, bestaande uit 4.4 hectare naald- en loofbos, 1,5 hectare bloemrijk hooiland en een poel, in te richten als landgoed. Landelijk wonen en een versterking van de natuurfunctie werden belangrijke thema’s in gesprekken met beide gemeentes. Een eerste ecologische verkenning werd in 2022 uitgevoerd en daaruit bleek de enorme potentie van dit gebied. Mede door de duidelijk aanwezige invloed van intensieve landbouw rondom het nieuwe landgoed is “Landgoed Beekersberg in-oprichting (i.o.)” feitelijk een zee van rust en een veilige haven voor de natuur geworden. Vossen graven er hun holen, reeën en hazen maken dankbaar gebruik van de geboden dekking.
Voor verdere planvorming en met name afstemmen van het te voeren beheer is het echter belangrijk te weten wat er op dit moment voorkomt aan flora, fauna en paddenstoelen. Daarom werd eind januari 2024 gestart met een vier seizoenen inventarisatie. Niet dat daarmee elk beestje gevonden zal zijn, dat zou meerdere jaren vergen, maar voor een eerste indruk moet dit ruim voldoende zijn. Veel te bescheiden werd 1500 soorten als doel gesteld. Vorige week bleek echter dat na krap vier maanden de duizendste soort reeds werd genoteerd inclusief zestien zeldzame en twee zeer zeldzame insecten. Op dit moment worden elke week meer dan 75 nieuwe soorten gevonden . Hoeveel het uiteindelijk gaan worden blijft een gok. Zeker meer dan 1500 en de 2000 moet mogelijk haalbaar zijn. Landoed Beekersberg i.o. maakt daarmee zijn naam als refugium voor onze bedreigde Brabantse natuur meer dan waar.
De eer van de duizendste soort is uiteindelijk naar de rouwende gouden tor gegaan. Rouwend slaat niet op een betreurenswaardig voorval maar op de zwarte stippen op het dekschild van deze prachtige kever. Niet alleen is het een zeldzaam dier in Nederland maar het heeft ook nog eens een enorme afstand moeten vliegen om aan te kunnen schuiven bij de rijke dis die Landgoed Beekersberg hem of haar biedt. Stuifmeel van grote, platte bloemen zoals de margrieten die er nu bij duizenden bloeien heeft haar naar deze unieke locatie gelokt.
Landgoed Beekersberg i.o. is nu nog niet toegankelijk maar er liggen plannen om er in de toekomst een wandelroute doorheen aan te leggen. Het Oirschots Weekjournaal wenst de familie Kemps enorm veel succes met dit geweldige project. Onze gemeente heeft er een groene parel bijgekregen.