Met Euro-scepsis moet je bij Lily Maaref (48) uit Middelbeers niet aankomen. Zij vindt dat de EU en het Europarlement juist nu belangrijker zijn dan ooit. “Een sterk Europa is gewoon hard nodig om de hedendaagse problemen het hoofd te bieden.” Voor de verkiezingen voor het Europarlement op 6 juni staat Maaref op de CDA-lijst, waarmee zij verkiesbaar is voor de Europese Volkspartij. Als voormalig vluchtelinge uit Iran heeft ze enkele belangrijke troeven in handen als kandidaat en weet ze hoe belangrijk een krachtig Europa is, zo vertelt ze.
door Rens van Ginneken
Al 21 jaar heeft Lily het zeer goed naar haar zin in het dorpse Middelbeers. “De kleinschaligheid hier en dat je daardoor ook gezien wordt, zijn belangrijke plussen. Zeker om te integreren in onze samenleving. Inmiddels voel ik me een echte Nederlandse én een echte Beerse.” Toen ze als lid van een christelijke minderheid begin van deze eeuw met haar familie vluchtte voor de onderdrukking van de ayatollahs in Iran, heeft ze zelf het hele proces van intake, AZC en de spanning rondom wel of niet een status krijgen meegemaakt. “Ik ben dus een ervaringsdeskundige”, zo lacht ze.
Veerkracht
Ook na de onderdrukking in haar geboorteland zat het haar, eenmaal in Nederland, ook niet altijd mee. Zo bleef ze na het veel te jong overlijden van haar man Ebi in 2015 alleen achter met de drie kinderen. Hierdoor kon ze haar studie HBO-Ergotherapie niet afronden in de laatste fase. Maar ze pakte het leven weer op en toonde haar veerkracht. Ze volgde de HBO-studies Bedrijfskunde en Bestuurskunde en momenteel is ze beleidsmedewerker bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. Daarnaast is ze al sinds 2018 gemeenteraadslid in de gemeente Oirschot. Het lijkt nogal een stap, van de gemeente naar Europa?
Zoon enthousiast over Europarlement
Ze legt uit hoe dat zo gelopen is. “Vanuit de gemeentepolitiek heb ik ook geregeld contact met landelijke politici. Zij horen graag wat ik als lokaal politicus opvang. Ik leer van de landelijke politici weer andere dingen en soms trekken we samen op, bijvoorbeeld met de protesten voor de Iraanse vrouwen na de moord op de jonge vrouw Mahsa Amini door de Iraanse politie. Het kabinet viel afgelopen jaar: jammer vond ik, want er ligt nog zóveel dat schreeuwt om een aanpak. Enfin, in de aanloop naar de landelijke verkiezingen had mijn zoon snuffelstage gelopen bij het Europarlement. Hij kwam zeer enthousiast terug met erg leuke verhalen. Vervolgens werd mij tijdens een partijcongres gevraagd: wil je niet op onze kandidatenlijst? De vacature stond blijkbaar nog één dag open.”
Humaan én realistisch asielbeleid
Ze vervolgt: “Ik heb zo snel mogelijk een sollicitatiebrief geschreven en mezelf onder meer gepresenteerd als ervaringsdeskundige op vluchtelingen- en asielgebied. Ik heb de hele procedure zelf ook meegemaakt. Een zeer relevant onderwerp vind ik, wat zelfs tot de val van Rutte 4 heeft geleid. Vanuit mijn ervaring wil ik graag bijdragen aan rechtvaardig en humaan asielbeleid. Daarbij moeten we wel goed blijven kijken naar wat haalbaar is. Ik word vaak aangesproken door mensen over de woningnood in ons land en die daarom tegen de asiel- en migratiestroom zijn. Dat kan ik voor een stuk wel begrijpen. Ik leg dus uit dat we voor echte vluchtelingen barmhartig moeten blijven door hen veiligheid te bieden, maar wel binnen onze opvangcapaciteit als klein land. Die opvangcapaciteit is belangrijk, want als je mensen opvangt, moet je ook voor ze kunnen zorgen. Mensen jarenlang in een azc laten wonen is nooit goed. Er speelt vaak van alles, ook psychische problematiek bijvoorbeeld. Kinderen voelen zich er niet altijd veilig. Meer snelheid in de procedure is dus gewenst. Recht doen aan mensen betekent ook snel duidelijkheid bieden. De intakes zijn daarbij cruciaal, zodat je sneller hulp kunt bieden aan diegenen die dat écht nodig hebben. En als de eigen opvangcapaciteit steeds overloopt, dan moet je daarin ook realistisch zijn. Ook daarbij is Europese samenwerking zeer belangrijk, zodat binnen Europa onderling de opvang eerlijk wordt verdeeld én er goede opvangdeals kunnen worden gesloten met landen buiten Europa. Een humane en veilige opvang in de eigen regio verdient daar dan altijd de voorkeur.”
Ook lokaal is Europa belangrijk
De Middelbeerse kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk Europa inmiddels is, ook voor Oirschot, Spoordonk en de Beerzen. “Steeds meer Europees beleid en wetten hebben hun weerslag lokaal. Dat moet ook, zeker voor een klein land als Nederland is niet alles nationaal te behappen en vaak is het ook niet zinvol. Verduurzaming bijvoorbeeld sorteert pas echt effect als je dat op Europese schaal kan doen.” Ze pleit ook hartstochtelijk voor een krachtig en effectief Europa, om ons te kunnen handhaven in een niet altijd ideale wereld. “Om niet afhankelijk te blijven van Rusland en zijn gas, moeten we dus veel meer energie zelf opwekken.”
Meer samenwerking op Europese defensie
“Willen we niet totaal afhankelijk worden van China vanwege zijn producten, dan moeten we zorgen dat onze Europese maakindustrie fors gestimuleerd wordt. En willen we niet oneindig afhankelijk blijven van de VS voor onze veiligheid, dan moeten we op gebied van defensie veel meer en nauwer samenwerken met onze Europese partners en onze wapenindustrie ontwikkelen. Ik zou ook graag een Eurocommissaris voor Defensie zien. Als voormalig Iranese pleit ik ook voor een stevige aanpak van het huidige regime in Iran. Temeer omdat zij de oorzaak zijn van vele conflicten in het Midden-Oosten. Er gaan in Europa terecht steeds meer stemmen op om het regime op de Europese terreurlijst te plaatsen.”
Democratie moet je koesteren
Lily erkent dat er met 27 lidstaten en een aantal in de ‘wachtkamer’, met ieder hun eigen cultuur, nog een lange weg te gaan is. “Het is een hele klus, ook omdat ieder EU-land graag zoveel mogelijk zijn eigen identiteit behoudt. Maar eenheid is wel heel hard nodig om slagvaardig te kunnen werken op het wereldtoneel. Laten we daarom vooral de nadruk leggen op onze gezamenlijke Europese waarden en doelen, in plaats van op de verschillen.”
Is het eigenlijk niet bijzonder, dat juist een voormalig vluchtelinge van buiten de EU zich zo sterk maakt voor een verenigd Europa? Ze lacht. “Wij keken vanuit Iran sinds de ayatollahs altijd naar Europa met een blik van: wauw, daar zijn de mensen gelukkig, daar worden ze niet gevolgd en afgeluisterd. Daar mag je je mening uiten. Daar is nog echte democratie! Dat is iets om echt te koesteren en te beschermen. Democratie verdient ook geregeld onderhoud, net als een tuin. Anders wordt het een jungle.”
Géén ver-van-mijn-bed-show
Ze snapt dat voor sommige van haar dorpsgenoten Europa weleens een ver-van-mijn-bed-show lijkt en dat ze twijfelen of stemmen wel zinvol is. “Ik zou dan toch willen zeggen: ga stemmen! Daarmee draag je bij aan een duurzame democratie in Europa én Nederland. In sommige landen, zoals Iran, word je verplicht om te stemmen, terwijl je weet dat de uitslag al vaststaat. Hier in Nederland hebben we deze speciale kans om mee richting te geven aan de toekomst van onszelf en toekomstige generaties. Voor het behoud van onze veiligheid, vrijheid en democratie! Dus: grijp die kans en ga stemmen!”