Nieuw Duits onderzoek naar de milieuprestaties van oude bomen onderstreept de noodzaak om deze bij voorrang te beschermen. Uit het onderzoek blijkt dat er ongeveer 400 jonge bomen nodig zijn om de milieudiensten van één oude boom te vervangen.

Dit was de conclusie van boswetenschapper Andreas Roloff van de TU Dresden na zijn onderzoek naar zogenaamde ‘Methusalem-bomen’ (www.arboristik.de).

Vierhonderd is een enorm aantal jonge bomen. Roloff heeft daarom meerdere keren en met verschillende methoden de uitkomst herberekend. Maar de slotsom bleef: er zijn zo’n 400 jonge bomen nodig om de effecten van een oude boom met een kroondiameter van zo’n 20 meter op te vangen als het gaat om milieudiensten zoals luchtfiltering, zonwering, koeling en CO2-opslag.

Dit maakt des te duidelijker hoezeer we oude bomen in onze bebouwde omgeving moeten respecteren en verzorgen en ze niet lichtvaardig moeten kappen, bijvoorbeeld om ruimte te creëren voor nog meer bebouwing. De vervangende aanplant van één tot drie jonge bomen die momenteel besteld wordt bij het kappen van oude bomen heeft hoogstens een alibifunctie. We gaan nu uit van de 0-optie omdat dat makkelijk rekenen is: je vervangt bomen met een omtrek van x centimeters door jongere bomen met in optelling eenzelfde aantal centimeters. Maar die jonkies leveren nog lang niet dezelfde milieudiensten als hun oudere verwanten die moesten wijken voor onze bouwplannen.

Lijst monumentale bomen

De bestaande lijst van monumentale en beeldbepalende bomen in onze gemeente is dus werkelijk een startpunt van waaruit deze groene monumenten beschermd en gekoesterd moeten worden. Hun bijdrage aan de leefbaarheid van onze leefomgeving is onschatbaar. Laten we zoveel mogelijk van deze oudere bomen als groene monumenten behoeden voor onze vernieuwingsdrift. In de wetenschap dat hier geldt: hoe ouder, hoe beter als het gaat om milieudiensten.

Elly Pouwels en Frans van Boekhold (IVN Oirschot)