Ik ben op bezoek bij Kris en Anne in hun authentieke winkel in de Rijkesluisstraat. Zij verkopen verpakkingsvrije biologische voedingswaren en natuurlijke verzorgings- en huishoudproducten. Volledig gericht op het minimaliseren van verpakkingsmateriaal. Klanten hergebruiken verpakkingen door hun lege flesjes en potjes weer te laten vullen. Ook bieden zij een wekelijkse fruittas aan met biologisch fruit.
“Het is even wennen”, zegt Anne, “maar we zien dat het steeds normaler wordt.” Wat Anne niet normaal vindt is dat je na het koken van je maaltijd met een berg plastic afval blijft zitten, waar je als consument óók nog eens voor betaalt. Denk niet dat die verpakkingen gratis meegeleverd worden! Anne is zelf van kinds af aan al bezig met duurzaamheid. Ze had vroeger veel last van huidproblemen en ging op zoek naar alternatieven. Ze zocht lang naar natuurlijke verzorgingsproducten zonder toevoegingen, want ze was echt verbaasd over de rotzooi die wordt toegevoegd aan verzorgingsproducten. Ook is ze zelf haar eigen producten gaan maken en merkte dat haar huid daar heel goed op reageerde. ”Dit moeten meer mensen weten” vond Anne.
Bij Kris en Anne koop je een eerlijk product, op natuurlijke en duurzame wijze gemaakt en zonder toevoegingen. Hun drijfveer is de wil om zo duurzaam mogelijk te leven en dit beschikbaar en betaalbaar aan te bieden aan hun klanten. Hoe anders is dat voor andere bedrijven die uit commerciële overwegingen biologische of duurzame producten aanbieden en misbruik van het begrip ”duurzaam” maken. Een goed voorbeeld hiervan zijn producten die van bamboe zijn gemaakt in plaats van plastic. Bij sommige winkelketens kan je ook bamboe producten kopen. Maar dat is schone schijn want vaak zit er maar 1% bamboe in, terwijl de duurzame variant volledig uit bamboe bestaat. De leveranciers van Kris en Anne leveren niet aan die grote ketens. “In onze sector zijn mensen bereid elkaar verder te helpen. We zien elkaar niet als concurrent maar als partner om duurzame producten normaal te laten worden”. Zo werken ze samen met ’t Bint, Ekoplaza in Best, Bij Merel, Patisserie Niels en met De Tuinen van Best en ze staan open om andere duurzame samenwerkingen aan te gaan. Ze vinden allebei een eerlijk product heel erg belangrijk. Een pizza gezonder laten lijken door er dingen aan toe te voegen is verwarrend en niet eerlijk. Zo’n pizza is nou eenmaal niet gezond, probeer dan ook niet te doen alsof. En acties zoals 1+1 gratis zijn toch onzin... het wakkert alleen maar overconsumptie aan. Vraag gewoon een eerlijke prijs. Op dit moment denken ze na over het opzetten van een webshop, maar dan zonder verzending. Ze stimuleren het bezoek aan de winkel: ophalen en betalen. Verpakkingsvrije producten inpakken en verzenden gaat tegen hun principe in. Bovendien kunnen ze bij een bezoek extra informatie geven.
In dit verband vestigen ze de aandacht op de actie ‘Week van de Stenen winkel’ waar de Oirschotse winkels aan meedoen. Stenen winkels maken een wandeling door een stad of dorp een stuk leuker. Je gaat naar binnen voor een leuk gesprek en krijgt direct goede adviezen. De actie is van 13 tot en met 18 mei en ook Kris en Anne doen eraan mee. Laat je verrassen en loop eens naar binnen! Tijdens deze actie verzamel je stempels van verschillende winkels. Aan het eind van de week maak je kans op leuke prijzen gesponsord door de winkels zelf. De winkel van Kris en Anne is echter ook voor en na de actie een ware winkelbeleving, vol met eerlijke producten, fijne verzorgingsproducten die op natuurlijke wijze zijn gemaakt, en natuurlijke schoonmaakmiddelen. Tenslotte vind je er allerlei leuke en betaalbare cadeautjes met een duurzame boodschap.
AnneMarie van Schoonderwalt,
bestuurslid Sociaal Progressief Oirschot.