De Doomsday klok, het einde der tijden, de dag des oordeels. Terugbladerend wordt je niet bepaald vrolijk van alle onheilsberichten maar gelukkig kunnen we geregeld proosten als weer eens een fatale datum gepasseerd is. Tegelijkertijd zien we ook dat het steeds slechter gaat met onze biosfeer en de ons omringende atmosfeer. Het Copernicus rapport over 2023 sprak boekdelen. De opwarming blijft maar doorgaan, droogte en bijbehorend water tekort in de zomermaanden is geen klimaatschommeling maar een terugkerend fenomeen omdat wij met elkaar het broeikaseffect weigeren te verkleinen. Een meerderheid van de Nederlandse politiek blijft zich massaal achter deze waanzin scharen. Geen klimaatbeleid, Natura2000 gebieden schrappen, met brullende motor over de snelweg en steeds verder gaande intensivering van ons landgebruik.
Als burger zou je er moedeloos van worden. Maar er is hoop in bange dagen. Als Oirschots Weekjournaal kunnen we elke week weer een natuurpareltje van onze groene fotografe publiceren. Verstening van tuinen lijkt inmiddels wat afgeremd hoewel van Notel tot Westelbeers er nog steeds begraafplaatsen voor grootmoeders en huisdieren in voortuinen aangelegd worden. Het ongebreideld slopen van de zo kenmerkende klimopbegroeiing van onze laanbomen werd in onze vorige editie perfect belicht en zal hopelijk leiden tot twee keer nadenken voordat weer de bijl in de voet van een oeroude klimoptak geslagen wordt.
In deze column van Boel(e) Natuur wil ik u nog een mogelijkheid aanreiken om de sloop van onze biodiversiteit te vertragen. Het enige wat u nodig hebt is een plat dak, wat creativiteit en groene starters. Een schuurdak is net zo geschikt als een vele vierkante meters groot dak van een industrie hal. Versterk uw groene uitstraling eens met een groen dak. En beschikt u niet over de technische vaardigheden om te beoordelen of uw dak geschikt is en hoe dit dan uitgevoerd met worden? Met een bescheiden buidel vol duiten, oortjes en een paar zilverlingen komt u al een heel eind. In onze buurgemeente Tilburg bestond (of bestaat) zelfs een subsidie voor vergroening van daken, een uitstekend voorbeeld voor onze gemeenteraadsleden.
Omdat groene daken niet alleen een direct gevolg hebben voor het microklimaat, met temperatuurverlaging en het vasthouden van regenwater, maar ook voor de biodiversiteit moet er nog wel een belangrijke keus door u gemaakt worden. Kiest u voor het traditionele Sedum dak? Dan hebt u meteen een forse groene bedekking en in de zomer een flinke stuifmeel en nectar opbrengst voor bezoekende insecten. Nog beter is inzaaien met een Brabants bloemenmengsel. Dat de meesten daarvan eenjarig zijn is geen probleem. Driekleurig viooltjes, korenbloemen en klaprozen zetten goed zaad en komen het jaar er op weer terug. En u sluit direct aan bij de behoefte van een breed scala van planteneters en bestuivers. Vlindersoorten, zowel dag als nacht, vinden er hun waardplant waarmee ook rupsen een dik belegde boterham krijgen. Op hun beurt komen er dan sluipwespen en allerlei kevers die weer op jonge rupsjes gaan vragen.
Groen Oirschot eindigt niet bij de Landschotse Heide of de boomkikkers van De Mortelen. Geef onze natuur vingers die mogen uitreiken naar een zee van bloeiende daken. De klimaatverandering kunnen we er niet mee stoppen maar wel afemmen.