Deze keer aandacht voor de Klimop. Waarom? Tijdens IVN excursies hoor je vaak de opmerking: ”die Klimop, die wurgt die boom!” Dat is dus onzin. Klimop, die bescheiden groene klimmer, wurgt helemaal niets. Het is een misvatting gebaseerd op verkeerde interpretaties van zijn groeiwijze. Hij slingert niet maar hecht zich simpelweg vast met zijn hechtwortels en klimt gestaag omhoog. Een succesvolle wurging kan wel gebeuren door een Blauwe regen. Dat is een blijvende, strakke slingerplant die met de jaren veel diktegroei zal hebben. Op een jonge boom is dat geen goed idee, maar ook niet op een pvc-regenpijp.

Nu, laten we eens goed kijken naar Klimop in actie. Je zult zien dat Klimop altijd de stam en de stevigere takken beklimt, maar genoeg van de kruin vrijlaat om de groei van de boom niet te hinderen. Het lijkt bijna alsof Klimop begrijpt hoe hij zijn plaats moet innemen zonder overweldigend te zijn. Misschien is het wel een vorm van zelfregulering of gewoon welbegrepen eigenbelang.

Daarnaast is Klimop een bijzondere inheemse groenblijvende klimmer. In zijn jeugdjaren heeft de plant drielobbig blad en die jeugd kan lang duren als hij onbelemmerd mag doorgroeien. Maar als die groei wordt begrensd doordat bijvoorbeeld de top van de boom is bereikt of de lengtegroei wordt gesnoeid, dan wordt het blad meer ruitvormig. Dan is de plant volwassen en gaat hij bloeien op de zijtakken. Die bloei is laat, november-december, en buitengewoon belangrijk voor laatvliegende bijen en andere insecten.

Groene aanvulling

Dus laten we de Klimop heroverwegen. Klimop is een prima groene aanvulling in een oudere boom. De vaak geuite vrees dat Klimop de boom zal overwoekeren is onzin: de Klimop in de boom wordt volwassen, houdt op met lengtegroei en levert dan ’s winters toch nog een groen beeld. Als u wilt, houdt dan de takken en twijgen Klimopvrij, zodat de boom goed doorgroeit en er ook bij vrijstaande bomen geen topzwaarte ontstaat en daarmee risico’s bij een zomerse storm. Maar dat is eigenlijk alleen een risico bij bomen die vol de wind vangen. Af en toe uw vrijstaande boom beklimmen om takken klimopvrij te maken is een betere oplossing dan de Klimopstengels beneden aan de stam doorzagen: want -zeg nou zelf- het is toch geen gezicht, zo’n afgestorven kluwen van verhoute Klimopstengels die voor de eeuwigheid de boom ontsieren?

Elly Pouwels en Frans van Boekhold (IVN-Oirschot)