In het gebied ‘De Kemmer’ in Oirschot worden de komende 10 jaar zo’n 400 woningen gebouwd. “Biobased en natuurinclusieve ontwikkeling zijn daarbij het uitgangspunt”, lezen we in de presentatie van de gemeente Oirschot over het bouwproject. Maar wat is dat ‘biobased bouwen’? Op dinsdag 26 maart zal architect Renz Pijnenborgh in zijn lezing voor IVN Oirschot hierover meer vertellen.
‘Biobased bouwen’ of ‘natuurlijk bouwen’ is een benadering binnen de bouwsector die gericht is op het gebruik van hernieuwbare, biologische materialen als alternatief voor traditionele bouwmaterialen die vaak afkomstig zijn van niet-hernieuwbare bronnen zoals fossiele of minerale grondstoffen. Bij biobased bouwen wordt gebruik gemaakt van materialen die voornamelijk afkomstig zijn van plantaardige, dierlijke of microbiële bronnen, zoals hout, stro, bamboe, klei, kalk, hennep, en ook gerecyclede materialen.
De voordelen van biobased bouwen zijn divers. Allereerst zijn biobased materialen over het algemeen milieuvriendelijker omdat ze minder energie vereisen voor de productie en minder CO2 uitstoten tijdens de levenscyclus. Ze zijn vaak ook beter voor de gezondheid van bewoners omdat ze minder schadelijke chemische stoffen bevatten dan veel traditionele bouwmaterialen, zoals formaldehyde in spaanplaat. Bovendien kunnen biobased materialen bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare grondstoffen en het bevorderen van lokale economieën door gebruik te maken van lokale en regionale bronnen.
Wil je wat meer weten over biobased bouwen? Kom dan naar de lezing door architect Renz Pijnenborgh op dinsdagavond 26 maart in Museum de Vier Quartieren in Oirschot. Aanvang om 20.00 uur, inloop vanaf 19:30 uur en de toegang is gratis. Voor meer informatie en inschrijven, zie website IVN Oirschot: www.ivn.nl/oirschot