Tientallen vrouwen dromden op 8 maart samen op de hoek Doornboomstraat – Anjerstraat. Met de plaatsing van een bijzondere tegel lieten zij op deze Internationale Vrouwendag zien dat ook de leefomgeving hun aandacht heeft. De tegel werd met medewerking van Team Beheer en Realisatie gelegd door de voorzitter van Vrouwen van Nu afdeling De Beerzen Wilma Dekkers en wethouder Corine van Overdijk.

door Rens van Ginneken

‘De zee begint hier’ staat er onder meer op de bewuste tegel: een verwijzing naar het zwerfvuil wat via beekjes of het riool uiteindelijk ook in zee terecht kan komen, resulterend in de welbekende ‘Plastic Soup’. Op de site van de Beerse afdeling valt te lezen: ‘We zijn een ontmoetingsplaats voor vrouwen die hart hebben voor hun leefomgeving, die hun creativiteit willen ontplooien, aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken en die hun stem willen laten horen in de maatschappij.’ Dat wordt hier dus vrijdag mooi in de praktijk gebracht. Ook bij De Kerk Oostelbeers wordt later nog zo’n tegel gelegd overigens.

Zuinig omgaan met leven

De vereniging heeft daarnaast gezelligheid hoog in het vaandel staan, maar dat laat zich prima combineren, zo blijkt vrijdag. “Gefeliciteerd met Internationale Vrouwendag”, zo start wethouder Van Overdijk haar kleine speech. “Ik hoop dat jullie allemaal grote vazen met bloemen krijgen”, zo voegt ze er nog met een knipoog aan toe. “Deze tegellegging gaat over bewustwording en over zuinig omgaan met leven. Wij vrouwen snappen als geen ander het belang daarvan.”

Geschrokken bij de waterzuivering

Penningmeester Francien Deenen vertelt: “We organiseren leuke en gezellige uitjes, maar het educatieve en maatschappij betrokkene gaan we zeker niet uit de weg. Zo zijn we ook al eens naar een vrouwenbajes geweest bijvoorbeeld. Oog voor onze leefomgeving willen we zeker ook aandacht geven. Zo zijn we afgelopen najaar nog naar de waterzuiveringsinstallatie in Hapert geweest. Daar schrokken we echt van wat er allemaal uit het water gehaald moet worden om het weer gezond te maken. Dat is eigenlijk ook de aanleiding geweest voor deze tegel. Het begint toch met bewustwording”, zo vertelt ze.

Hemelwater opvangen en opslaan

Harold Wouters, de projectleider van Team Beheer en Realisatie van de gemeente Oirschot bevestigt dat het waterbeheer ook zeker de aandacht van de gemeente heeft. “We zijn al actief bezig met het ontkoppelen van het hemelwater van het riool, zoals hier aan het Doornboomplein sinds de reconstructie ook het geval is. Het beleid is erop gericht om zoveel mogelijk hemelwater op te vangen in wadi’s en retentiebassins, voor gebruik in drogere periodes. Helaas zien wij trouwens ook, bijvoorbeeld in de kolken, dat er veel zwerfafval in het oppervlaktewater belandt. We zijn daarom ook enorm blij met de inzet van zo’n 150 enthousiaste zwerfavalpikkers die in onze gemeente grote hoeveelheden plastic en blik uit de bermen halen, spul wat anders vaak weer in het water terecht komt.”

De leerzame ochtend op deze Internationale Vrouwendag wordt afgesloten met een koffietje bij grandcafé De Beerze, waar de projectleider en de journalist hartelijk opgenomen worden in het verder geheel vrouwelijke gezelschap.