Toen ik onlangs bij de viskraam op de weekmarkt op de kibbeling stond te wachten keek ik eens rond en dacht aan de tijd dat ik nog op de bewaarschool zat. Elke morgen werd ik opgehaald door drie zusjes uit de buurt: Sjaantje, Joke en Corrie van Simon Wagemans, de schilder. Als we dan ’s middag naar huis liepen en er was markt, gingen we daar even kijken. Er was geen vis te koop maar wel vee: varkens en koeien. Een keer zag ik dat er een varken ontsnapte en met veel gekrijs achterna werd gezeten door een paar boeren (het varken krijste, de boeren riepen “Ho ho ho, hier, hier, hier”).

De handel in vee was toen al niet groot meer, maar kijk eens naar de foto van omstreeks 1930. Wat een drukte! De veemarkt werd oorspronkelijk elk jaar met de kermis gehouden. In de loop der jaren groeide de handel en werd het een maandelijks gebeuren. Nog in 1946 was ook de kermis verbonden met een veemarkt: op dinsdag voor koeien en varkens en op woensdag voor paarden. Geleidelijk aan werd de markt minder druk, de handel had zich verplaatst naar de in 1931 geopende Veemarkthallen in Den Bosch. In 1949 werd over de traditionele fokveedag op kermisdinsdag geschreven dat de belangstelling minder werd. En de paardendag op woensdag werd ook al kleiner. Tractoren namen de plaats in van werkpaarden.

In 1978 werd de Oirschotse maandmarkt een weekmarkt op dinsdagmorgen. Er was toen al jaren geen vee meer te koop. Wel vis.

(tekst: Ad van Zelst; foto: RHC Eindhoven. Bronnen: artikelen in Van den Herd van Clari van Esch- van Hout en Hanneke van de Bogaart-Vugts)

De Heemkundekring krijgt graag foto’s en verhalen van oud-Oirschot. Ook gedachtenisprentjes zijn welkom, die hoeven niet oud te zijn. Stuur ze digitaal via e-mail naar secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl of stop ze in de brievenbus van het secretariaat op Dekanijstraat 10 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving en retouradres.

De heemkundekring heeft meer dan 200 leden. We hebben regelmatig interessante bijeenkomsten, lezingen en excursies. Is heemkunde iets voor u? Kijk eens op onze website www.deheerlijkheidoirschot.nl

Daar staan nog veel meer foto’s van oud Oirschot.

Bij de foto: Drukte op de veemarkt in Oirschot omstreeks 1930