‘Co-Med sluit praktijk in Oirschot’ kopt mijn dagblad. Zelf had ik er nog graag ‘Hoera!’ aan toegevoegd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd constateerde ernstige tekortkomingen: een vaste huisarts die de boel moet coördineren ontbreekt bij de Oirschotse vestiging bijvoorbeeld. Co-Med reageerde dat het de zaken inmiddels op orde zou hebben. De inspectie vroeg om dit aan te tonen voor 15 maart en vervolgens trekt Co-Med er nu dus schielijk de stekker uit.
De huisartsenzorg staat flink onder druk in ons land en Oirschot vormt daarop geen uitzondering. Patiëntenstops komen ook hier voor helaas. Zelf voel ik mij gezegend met een vaste huisarts, al bijna dertig jaar, bij een praktijk waar ik wat jaren geleden van vader huisarts naar zoon huisarts ging. Ze kennen mij en mijn medische geschiedenis daar, er is tijd voor je verhaal en medeleven als de situatie daarom vraagt. Helaas is dit voor veel Nederlanders een ongekende luxe. De firma Co-Med heeft ongetwijfeld een aardig verdienmodel gezien in een soort franchiseformule en met het oplopende huisartsentekort kregen ze ook in onze regio voet aan de grond. Co-Med is een landelijke organisatie, met het hoofdkantoor in Maastricht, een ‘Patiënten Contact Centrum’ in Amsterdam en met 175 medewerkers ‘zetten zij zich voor de volle 100% in om onze patiënten van goede zorg te voorzien’, zo valt er op de website te lezen. Het lijkt erop dat dit in Oirschot dus niet is gelukt. Ook in Reusel-de Mierden trouwens niet: daar ging de vestiging van Co-Med in mei 2023 op stel en sprong dicht en mochten de patiënten het verder zelf uitzoeken. Bij de inspectie hebben ze de Oirschotse praktijk er geruime tijd van proberen te doordringen dat de kwaliteit van zorg omhoog moest, maar de centrale organisatie gaf geen sjoege.
Op de site valt verder te lezen dat de organisatie door schaalvergroting de effectiviteit wil vergroten, door bijvoorbeeld administratieve taken uit handen te nemen bij de dertien praktijken in het land. Dat zou een loffelijk streven kunnen zijn, ware het niet dat er bij Co-Med in Oirschot volgens mij geen vaste praktijkhouders werkten, maar alleen ‘vaste waarnemers’. Waar dat toe kan leiden mocht mijn partner ondervinden bij de vijf keer dat ze er is geweest, nadat haar vorige huisarts met pensioen ging. Iedere keer een andere ‘vaste waarnemer’, aan wie ze haar verhaal weer opnieuw kon vertellen. Begin vorig jaar stampte een Fries paard op haar voet en ging ik met haar en haar pijnlijke en gezwollen voet mee naar Co-Med. Vanuit de wachtkamer, waar we de enigen waren, zagen we een arts druk doende op zijn telefoon, minutenlang. Vervolgens keek hij op zijn horloge en besloot hij om ons binnen te roepen. Op twee meter afstand keek hij met zichtbare desinteresse naar de voet en constateerde dat ze er wel ‘een tijdje last van kon hebben’. Het moest vanzelf beter worden. Nee, een doorverwijzing naar het ziekenhuis was niet nodig. Na een paar maanden waren de klachten nog identiek en een vaste waarnemer (uiteraard weer een andere) gaf vervolgens toch maar een briefje voor het ziekenhuis af, waar na een scan overduidelijk bleek dat de voet gebroken was.
De site van Co-Med Oirschot is nog actief. ‘We zijn een dorpsgerichte praktijk voor de inwoners van Oirschot’, zo staat er ferm. Ik weet niet wat ze in Amsterdam of Maastricht onder ‘dorpsgericht’ verstaan, maar Oirschot kennende lijken me kille desinteresse en nooit dezelfde huisarts krijgen niet deze kwalificatie waardig. Overigens regende het ook in steden als Breda en Waalwijk al veelvuldig klachten. Het huisartsentekort verdient onze volle aandacht natuurlijk, maar zo’n gammele franchiseformule lijkt mij de laatste oplossing die je moet willen. Ik kan me ook niet voorstellen dat een ‘vaste waarnemer’ die de ene dag naar Zwolle, de andere dag weer naar Oirschot en dan weer naar Waalwijk wordt gestuurd enige binding met zijn patiënten krijgt en ook voor zijn eigen motivatie lijkt het me funest. Zo’n formule kan misschien werken voor een snackkraam of een hakkenbar, maar voor een huisarts?
Co-Med: met pek en veren d’r uit wat mij betreft. Houdoe en bedankt!