Als je na corona langdurig klachten blijft houden, kan er sprake zijn van post-Covid. Langzaam wordt er steeds meer bekend over deze aandoening. Inmiddels is wel duidelijk dat post-Covid niet ‘tussen de oren zit’, maar naar een effectieve behandelwijze wordt nog naarstig gezocht. In Oirschot kunnen post-Covid patiënten terecht bij een lotgenotengroep, opgezet door Wijzer. De verhalen die je in de lotgenotengroep hoort liegen er niet om.

Ze willen liever niet alle zes met naam en toenaam in het weekblad; soms ligt het gewoon nog te gevoelig. Sommigen zijn hun werk kwijtgeraakt door post-Covid, bij anderen is dit nog slechts een kwestie van tijd. De klachten die zij hielden na hun coronabesmetting ontregelden hun hele leven en begrip van de omgeving was soms ver te zoeken. Onder leiding van Dorpsondersteuner Vera Heijmans komt de groep maandelijks samen, bij Wijzer aan de Oude Grintweg. “Vrijwel alle post-Covid patiënten hopen op meer begrip en op meer aandacht voor hun situatie, omdat ze vaak nog tegen muren aanlopen”, vertelt Vera.

Ontslag gekregen

Annelies (61) werkte als Pedagogisch Medewerker in de kinderopvang. “Na mijn corona bleef ik last houden van spierpijn, vergeetachtigheid en een ‘raar hoofd’. Op zeker moment was twee keer per week vijf uurtjes werken nog teveel. Ik vond het heel moeilijk om toe te geven dat ik dingen niet meer kon. Toen ik uiteindelijk in de WIA terechtkwam, raakte ik echt in een rouwproces.” Evelien (55) werkte in een winkel toen ze in februari 2021 corona kreeg. “Ik had onder meer hoofpijn, concentratieproblemen en zenuwpijn. Blijkbaar zijn er zo’n 200 verschillende klachten die je kan krijgen bij post-Covid. Na vijf maanden ziekte kreeg ik mijn ontslag in de winkel. Voor de WIA werd ik afgewezen: het UWV vond dat ik gewoon kon werken. Uiteindelijk werd in december 2022 officieel post-Covid bij mij vastgesteld. Mijn leven stond helemaal op zijn kop en soms weet ik niet meer wat ik nog wél kan: ik moet zoveel afzeggen…”

Ineens emotioneel

In de stem van de voormalige Française Madeleine (79) klinkt nog een mooie Franse zweem door. “In zekere zin ben ik met mijn post-Covid nog bevoorrecht omdat ik geen werkgever meer heb”, erkent ze. “Na een coronabesmetting leed ik aan geur-, smaak- en gehoorverlies. De huisarts verteld me om geduld te hebben. Soms heb ik paniekaanvallen, of voel ik me ineens emotioneel. Ook slaap ik slecht. Door werken in mijn tuin voel ik me wat beter, maar dat moet ik wel flink beperken ten opzichte van vroeger. Ik moet eraan toegeven, maar soms is het lastig: ik zit liever tussen de geraniums, dan erachter”, vertelt ze met een glimlach. Bianca (50) heeft weer haar eigen verhaal. “Van corona zelf ben ik maar licht ziek geweest, in juni 2022. Maar mijn werk als administratief medewerker lukt me sindsdien niet meer. Ik heb vooral moeite met lopen en mijn concentratie en ook het hoesten blijft. Het ging even iets beter, maar toen kreeg ik weer corona en was ik voor mijn gevoel weer terug bij af. Ik plan nog hooguit één ding per dag; meer lukt toch niet.”

Terugval na nieuwe besmetting

Ook Bert (50) heeft het zichtbaar moeilijk met zijn post-Covid historie. “Ik was altijd een actief type. Tennis, mountainbiken. Dat ging op een zeker moment amper meer. Werken ook niet trouwens. Ook ik viel na een nieuwe besmetting weer helemaal terug en breng nu vaak een flink deel van de dag in bed door. Alles heb ik geprobeerd: fysio, zuurstoftherapie, lasertherapie. Ik was een hoop geld kwijt en het hielp allemaal niets. Ik kan niet de vader voor mijn kinderen zijn die ik zou willen zijn en soms schaam ik me ook dat dingen niet lukken en ik vertrouw mijn lijf niet meer.” Voor Tessa (61) leek het woord multitasking uitgevonden. “Ik deed altijd twintig dingen tegelijk en dat wilde ik na mijn besmetting in november 2020 ook gewoon blijven doen. Maar ik merk gewoon dat ik nu heel snel over mijn grenzen heen ga en dat ik soms echt kapot ben van een beetje inspanning. Voorheen was ik een feestbeest, maar nu is één dag carnaval meer dan genoeg. Ik werd door mijn werkgever gelukkig erg goed begeleid. Ik ben bang dat mijn conditie achteruit gaat, dus daaraan blijf ik werken. Daarvoor heb ik nu zelfs een racefiets gekocht.” Voor Bianca ligt dat weer helemaal anders. “Bij mij gaat lopen zo moeizaam, dat ik maar een scootmobiel heb gekocht. Anders kom ik nooit meer buiten.”

Onbegrip en frustratie

Er zijn verschillen in wat ze meemaken en in het ziekteverloop bij de deelnemers in de lotgenotengroep, maar ook opvallende overeenkomsten. Allemaal worden ze geconfronteerd met een lijf dat niet meer kan wat voorheen normaal was en vrijwel allemaal ervaren ze onbegrip: de een van de werkgever, de ander van vrienden, eentje van een huisarts die stelde dat ‘we allemaal ouder worden’, een volgende weer van de Arbo-arts of van het UWV. Bert: “Zij hebben toch de insteek om je weer zo snel mogelijk aan het werk te helpen. Wij willen ook wel werken, maar dan moet het wel lukken.” Evelien: “Als ik eens een uitje heb, deel ik het maar niet meer op Facebook, bang als ik ben om er weer commentaar op te krijgen. Vera knikt. “We weten inmiddels dat je pas vanuit herstel, rust en ontspanning weer naar inspanningsopbouw kunt gaan. Dat is voor deze mensen de enige weg. Het opvallende is dat het vrijwel allemaal mensen zijn die voor hun post-Covid het eerste een tandje bijzetten, of extra meters maakten. Waren ze daardoor extra kwetsbaar voor deze ziekte of valt het bij hen juist meer op, omdat ze voorheen zoveel deden?”

Niet ‘tussen de oren’

Inmiddels wordt post-Covid door de overheid niet meer als ‘tussen de oren’ beschouwd en worden er binnenkort zelfs speciale klinieken voor opgetuigd. Bianca: “Mooi dat die er komen, maar ik zit er nog niet natuurlijk.” Bert: “Het zou mooi zijn als er door die klinieken meer bekend wordt over de ziekte en de behandeling, mogelijk zelfs medicijnen.” Hoe lang dat straks in de praktijk gaat duren? De deelnemers van de lotgenotengroep houden een slag om de arm: er zijn naar schatting immers tussen de 90.000 en 450.000 mensen in Nederland met post-Covid klachten.

Huilen én lachen

Over één ding zijn ze het allemaal eens: ze zijn blij met de lotgenotengroep. Tessa: “Je twijfelt soms aan jezelf, maar hier zie je dat je niet de enige bent, wij begrijpen elkaar en er wordt soms gejankt hier, maar gelachen zeker ook!”

De volgende lotgenotenbijeenkomst bij Wijzer Oirschot staat gepland op 26 maart. Meer info via: www.wijzer-oirschot.nl

Post-COVID (langdurige klachten na corona)

Sommige mensen houden langdurige klachten nadat ze COVID-19 (corona) hebben gehad. Houden de klachten minimaal 3 maanden aan, dan is er sprake van post-COVID. Er is nog veel onbekend over post-COVID. Daarom wordt er zowel in Nederland als in het buitenland veel onderzoek naar gedaan.

Langdurige klachten na corona

Mensen met post-COVID hebben vaak klachten als:

vermoeidheid; concentratieproblemen; geheugenproblemen; kortademigheid; overgevoeligheid voor licht en geluid; hoofdpijn; somberheid/prikkelbaarheid; slaapproblemen; spierpijn; duizeligheid.