Het plantseizoen voor loofbomen loopt nog enkele weken en we zien op veel plaatsen in de gemeente Oirschot activiteiten langs de weg. Er wordt gerooid, stompen uitgefreesd, plantgaten gemaakt, grondverbeteraar toegevoegd, bomen geplant, boompalen gezet, wortelgeleiding geplaatst en niet te vergeten, gietranden aangebracht. Het woord zegt het: hier kan in de loop van het groeiseizoen water gegeven worden. Extra houtsnippers komen er nog bij om dit water vast te houden. Alle kans dus voor de jonge aanplant om goed aan te slaan.
Reden voor ons om eens een afspraak te maken met Henk Roefs, Toezichthouder Groen van de gemeente Oirschot. Samen met Henk namen we een kijkje bij de aanplant van nieuwe laanbomen aan de Kuikseindseweg in Middelbeers. Henk liet ons de zeventien iepen zien die hier net zijn geplant. Het betreft iepen met botanische naam Ulmus ‘Columella’. Dit is een van de weinige oudere iep-soorten die resistent zijn tegen de gevreesde iepziekte, die vooral in de kustprovincies veel iepen om zeep heeft geholpen. Daardoor was de iep lange tijd geen populaire boom, maar er zijn nu veel nieuwe kruisingen beschikbaar die ongevoelig zijn voor de schimmel die de ziekte veroorzaakt.
Traag maar gestaag
Die naam ‘Columella’ verwijst naar een van de grondleggers van de plantkunde, Lucius Junius Moderatus Columella. Deze Romeinse edelman uit de eerste eeuw na Christus schreef vele boeken over granen, groenten, wijnbouw, bomen, vee en andere zaken met betrekking tot de landbouw. Over iepen hield hij een lofzang als veevoer! Het is een zuilvormige iep die wat traag groeit. Traag maar gestaag en windbestendig. Hier aan de drukke Kuikseindseweg komt dat mooi tot zijn recht. Binnenkort zullen ze bloeien en flink bevlogen worden door allerlei bijen en in de herfst verkleuren ze prachtig geel.
Henk vertelt dat het een van de aandachtspunten is bij nieuwe aanplant in bestaande laanstructuren om niet meer-van-hetzelfde te zetten maar juist andere soorten toe te voegen. Zo ontstaat een diverser beeld maar vooral ook een biodiverser aanbod aan boombegeleidende insecten, vogels en andere organismen. Klinkt goed, vinden wij: een diverser beeld en meer biodiversiteit.
Elly Pouwels en Frans van Boekhold, IVN-Oirschot