Wie verzint het? Een éénkamer appartement, ongemeubileerd en ongestoffeerd, geen ramen maar wel met een brede deur. En dat alles op minimaal drie meter boven het maaiveld met de voorkant naar het zuiden gericht. Mocht u plannen in deze richting hebben? Weet dan dat u geheid tegen drieduizend bouwbesluiten en daarnaast ook nog eens tegen onwillige ambtenaren van onze gemeente aan zult lopen. En toch zijn er honderden van deze prachtige villa’s in onze buurt te vinden. Door nijvere handen getimmerd, op wankele ladders naar boven gebracht en vervolgens aan bomen getimmerd.

Deze week werd ik door één van onze driehonderd plus buren gevraagd eens wat aandacht te besteden aan vleermuiskasten. Uiteraard kan ik dat doen op de bekende Social Media pagina van onze wijk maar in Boel(e) Natuur was dit onderwerp in de afgelopen jaren nog niet aan bod geweest. En dat terwijl vleermuizen altijd woningnood hebben in onze opgeruimde mensenwereld. Helaas is dit misschien wel de minste zorg voor hun. Veel erger is de terugloop in voedselaanbod. Met dank aan ongebreideld gebruik van gif maar ook verdroging, vermesting en verstikking loopt het aantal soorten insecten steeds verder terug. Zonder nachtvlinders geen grootoorvleermuizen, zonder muggen geen dwerg- of watervleermuizen.

Mocht u na het lezen van deze zinnen aandrang voelen om direct met hamer, zaag en spijker fraaie vleren villa’s te gaan bouwen weet dan dat u daarin toch tegen enige beperkingen aan zult lopen. Meervleermuis en laatvlieger hebben meer behoefte aan een fraaie kathedraal. Kerkzolders en andere forse en vooral koele zomerverblijven zijn hun favoriet. Maar naast de grootte is er nog een tweede gegeven waar u rekening mee zult moeten houden. Vrijwel alle soorten hebben uw kunstwerk alleen nodig als zomerverblijf. In de winter zal er hoogstens een enkele dwergje of ruig dwergje zijn die er in zal blijven, alle andere zwerven tot wel honderden kilometers ver weg. Bunkers, vroegere ijskelders en grotten blijven ook in de winter constant op acht graden bij een hoge luchtvochtigheid. En dat hebben deze winterslapers hard nodig. Tenslotte, weet dat het altijd de vleermuis is die de uiteindelijke keus zal maken. Zelfs de hoogste prijs winnende kast kunnen ze links laten liggen als er een niet gebruikt luik, een overhangende dakrand of een verbinding naar een fijne spouwmuur te vinden is.

Als na het nodige nijvere handwerk of een wat gemakkelijkere expeditie een kant-en-klare vleermuiskast opgeleverd heeft volgt misschien wel de moeilijkste opgave. Uiteraard wilt u het de vleermuizen zo makkelijk mogelijk maken en dus moet u de trap op. Minstens drie meter is toch echt nodig omdat onze vliegende muggenvangers niet netjes de deur uitlopen maar zich plomp verloren laten vallen en dan pas de vleugels kunnen uitvouwen. Een plek op het westen valt direct al af want dat levert teveel nattigheid. Een beetje opwarming is zeker fijn maar vol in de zon maakt het wel erg heet in de zomer. Tenslotte, kiest u voor een plek aan uw eigen huis? Denk dan aan een mestplankje onder de kast. Vleren doen niet aan toiletten en laten alles gewoon vallen.

Meer info over vleermuizen en vleermuiskasten vindt u op www.vleermuis.net. Weet ook dat al onze vleermuizen zwaar beschermd zijn? Komt u eens een vleermuis tegen waar wat mee aan de hand zou kunnen zijn? Ga dan niet zelf voor dierenarts spelen, maar neem contact op met een expert.