Met enige regelmaat worden we als IVN Oirschot betrokken bij inbreidingsplannen. Midden in een dorpskern worden nieuwe huizen gebouwd. Vaak gaat het hier om grote percelen met relatief weinig bebouwing maar met waardevolle grote oude tuinen. In Middelbeers spelen op dit moment enkele van dit soort inbreidingsplannen. Onlangs schreven we over het project op de plek van de oude limonadefabriek. Hier sneuvelden een aantal flinke beuken, volgens ons voor het gemak van de projectontwikkelaar.

Er staat er nog een inbreidingsplan in Middelbeers in de wachtrij. Dat is het plan om achter de adressen Hoogdijk 3 en Hoogdijk 5 een klein aantal seniorenwoningen, sociale huurwoningen en koopwoningen te realiseren. Hier hebben we onlangs eens een kijkje genomen. Wederom zien we twee wensen met elkaar botsen: bouwen, bouwen, bouwen en de behoefte aan groen en behoud van groen. Of kan dat ook anders?

De tuinen achter Hoogdijk 3 en Hoogdijk 5

Een blik op dit terrein leert ons dat het hier niet alleen groen is maar ook en vooral oud groen: verschillende volwassen bomen, zowel naald- als loofbomen vullen hier de parkachtige ruimte. Zomereiken, beuken, een forse walnoot en diverse coniferen en dennen. Navraag ter plaatse leert ons dat dit volwassen groen in de zomer een heerlijke buffer vormt tegen de hitte. Vogels als de grote bonte specht, bosuil en kleiner grut, eekhoorns scharrelen hun kostje bij elkaar en ’s avonds vliegen de vleermuizen. Kortom: een waar groen paradijsje met hoge ecologische waarde.

De gemeente wil in principe meewerken aan de ontwikkeling van dit plan. Onder voorwaarden, natuurlijk. Zo moet er met omwonenden ‘een dialoog’ gevoerd worden aan de hand van een concreet bouwplan. Het is echter allerminst duidelijk hoeveel van de volwassen bomen behouden zullen blijven. Het is ook niet makkelijk om dat te realiseren. Je kunt het wel beloven en ernaar streven, maar in deze hittegevoelige tijden kan het zomaar zijn dat een boom niet voldoende beschermd is door een planken bodyprotector en/of een bouwhek. Bovendien dreigt het gevaar van machinaal graafwerk in zijn wortelruimte, verdichting van deze ruimte door plaatsing van bouwmaterialen, bouwketen, bouwwegen of transportbewegingen met zware machines, ophoging van het maaiveld rondom, misschien zelfs bemaling als dat voor de fundering van de beoogde woningen nodig blijkt.

Kan dat ook anders?

Is het niet mogelijk om vooraf een ecologische inventarisatie te maken? De ontwikkelaar kan dan aangeven hoe hij het verlies wil compenseren. Compenseren zoveel als kan binnen het project en anders buiten het project. De gemeente kan deze compensatie als een van de voorwaarden opnemen in de anterieure overeenkomst. Het is in ieder geval raadzaam om de Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen te raadplegen voor een waardebepaling van deze waardevolle volwassen bomen, waarvan er tenminste tien meer dan 70 jaar oud zijn. Zo kunnen we de waarde van deze natuurlijke schatten behouden en tegelijkertijd streven naar duurzame ontwikkeling binnen onze gemeente.

Elly Pouwels en Frans van Boekhold