Waar nu de Stönner-Meijwaardbrug ligt, bevond zich tot september 1944 een betonnen brug, die in de volksmond “de hoge brug” werd genoemd. De brug werd gebouwd rond 1922. Toch wel merkwaardig dat daar zo’n relatief dure brug werd gebouwd die vanuit het dorp aansloot op Slingerbos en de Eindhovensedijk. Dat waren zandweggetjes met enkele tientallen huizen.
Op eerste Pinksterdag 11 mei 1940 werd de brug gedeeltelijk opgeblazen door het Nederlandse leger in een poging de Duitse opmars te dwarsbomen. Gerard Beijssens uit de Kanaalstraat, die in zijn tuin stond te kijken, kreeg een brokstuk van de ontploffing op zijn hoofd en overleefde dit niet. In september 1944 werd de herstelde brug opnieuw vernield, ditmaal door de terugtrekkende Duitse troepen.
Om het kanaal over te kunnen steken werd toen tijdelijk een trekpontje ingezet. Het pontje dreef op lege oliedrums. Eenzelfde pontje bevond zich ter hoogte van de toen ook vernietigde ophaalbrug op Den Heuvel. Dat pontje sloeg op zondag 10 augustus 1947 om, waarbij 3 Oirschottenaren verdronken, te weten Karel Soethout en de broers Jan en Bernard van de Ven.
(Tekst: Ad van Zelst, Heemkundekring “De Heerlijkheid Oirschot”; foto: collectie Heemkundekring nummer CPB009A002; uitgever drukkerij H. de Croon-van Heerbeek)
De Heemkundekring krijgt graag foto’s en verhalen van oud-Oirschot. Ook gedachtenisprentjes zijn welkom, die hoeven niet oud te zijn. Stuur ze digitaal via e-mail naar secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl of stop ze in de brievenbus van het secretariaat op Dekanijstraat 10 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving en retouradres.
De heemkundekring heeft meer dan 200 leden. We hebben regelmatig interessante bijeenkomsten, lezingen en excursies. Is heemkunde iets voor u? Kijk eens op onze website www.deheerlijkheidoirschot.nl
Daar staan nog veel meer foto’s van oud Oirschot.