Tekst: Marieke Kessels

Foto: Ruud Severijns

We hebben vaak grote gezinnen hier op de locatie. Gezellig! Vandaag komt een van de vaders naar de Infobalie met drie brieven van de Immigratie- en Naturalisatiedienst onder de arm. In ons mooie Nederlands. Maar wat staat erin? Meneer kent Google Lens nog niet, de visuele vertaalfunctie binnen Google Translate. Dus wij gaan lezen.

Aha, enkele van de verblijfsdocumenten voor dit gezin zijn klaar en kunnen worden afgehaald. Reden voor een feestje, zou je denken. Maar het pasje van Zeyneb ligt in Zwolle, dat van Nisrine in Nijmegen en dat van Taleb in Den Bosch. Stiekem vraag ik me af of dit alvast een voorproefje is voor de inburgering. Doorkruist u nu maar even het hele land, meneer, ja, door regen en wind, veel succes, doei! De namen van de steden zeggen de mensen niets. En we hebben nog steeds geen landkaart van Nederland aan de muur. Maar we houden moed. Ergens middenin de brief staat een webadres verstopt. Daar moeten de mensen heen surfen om een ophaalafspraak te maken. Dat doen we dan maar even samen. Maar… in het pull-downmenuutje zien we dat er in Den Bosch blijkbaar twee IND-locaties zijn. Wat nu? Welke te kiezen? Waar ligt het pasje?

Vandaag hebben we twee gasten: leden van de COA Ondernemingsraad. Ze zijn verrast: wat een prachtige locatie! Het is een van de mooiste locaties in Nederland, vinden ze – met nauwelijks incidenten.

Moeilijk zichtbare drempel

Een ander gezin heeft getekend voor een sociale huurwoning. Dan hebben ze twee weken om het huis in te richten: er hangt ze een officiële vertrekdatum boven het hoofd. Hun buurt verkennen, de kringloopwinkel vinden, je muur verven in je favoriete kleur, bedden, matrassen, dekens en lakens kopen, serviesgoed aanschaffen, gordijnen ophangen… De meeste bewoners zijn in de verhuisfase bijzonder gelukkig, bedrijvig en creatief. Heerlijk om te zien. Maar dit gezin niet. Na vijf dagen liggen de twintigjarige jongens nog altijd in bed, en moeder is ook onzichtbaar. Nu kun je hier op twee manieren op reageren: je aan ze ergeren en ze als een stelletje verwende luiaards bestempelen, of je afvragen of je ze een moeilijk zichtbare drempel over kunt helpen.

Ik kies voorlopig voor het tweede. Ik ga het gesprek met ze aan. Ik pak mijn telefoon erbij, en toon ze de app Google Maps. Mijn collega, die hun taal spreekt, helpt me erbij. Hier is jullie nieuwe dorp. Jullie straat, je huisnummer. Om de hoek, wat vind je daar? Een supermarkt. De HEMA, de Action en de Kringloop zijn allemaal op tien minuten lopen. En een beddenzaak, die toevallig opheffingsuitverkoop heeft. We maken schermfoto’s van alles wat we vinden en drukken ze op het hart voor 15 december toch minstens de bedden op orde te hebben, want anders moeten zij met hun moeder op de vloer slapen. Ik ben gelukkig vandaag: we hebben mensen daadwerkelijk verder geholpen.

Niemand wil buitenslapers

Maar een week later is er nog niks gebeurd. En ze klagen nog harder. Ze zeggen niet te snappen hoe ze al hun bagage naar hun dorp moeten krijgen. Ze willen van ons meer tijd krijgen om uit te stromen. Het antwoord is nee. En de COA-regels zijn er niet voor niets. In Ter Apel is het crisis en deze mensen moeten echt weg, hun kamer moet vrijgemaakt worden voor nieuwe vluchtelingen. Niemand wil dat er straks mensen buiten moeten slapen.

Verwend of hulpeloos? Of van allebei een beetje? Feit is wel dat onze prachtige locatie midden op de hei ligt en dus ver verwijderd is van een bushalte. Bijkomend probleem is dat we even geen nieuwe oude fietsen hebben, dat onze fietsenwerkplaats nog niet is opgestart, en dat we momenteel geen fietsles aanbieden omdat we hiervoor geen vrijwilliger hebben. We zoeken in Oirschot dus nog fietsliefhebbers – vrijwilligers die onze bewoners zouden willen helpen met hun eerste rondjes rond het AZC. Want na die eerste rondjes zullen de verdere reizen in het land misschien ook wat minder intimiderend worden.

OPROEP

Wilt u vrijwilliger worden in onze fietswerkplaats? Wilt u uw oude fiets doneren? Hebt u zin om fietslessen te geven?

GRAAG! Welkom! Neemt u dan contact op via oirschotrodersana@coa.nl of 06 - 215 68 725