Benieuwd naar hoe het in 1967 in Middelbeers reilde en zeilde? Kijk dan de dorpsfilm die zakenman Johan Adolfs op 12 september 1967 van Middelbeers liet maken. Voor mensen die geboren en/of getogen zijn in de Beerzen is het een feest van herkenning. Johan Adolfs liet tussen 1948 en 1970 in 1500 dorpen en kleine steden zo’n dorpsfilm maken, die dan enkele maanden later in het dorp vertoond werd. De opzet van de films was een bewegend fotoalbum van het dorp te maken, waarbij zoveel mogelijk activiteiten, verenigingen en inwoners getoond werden. De film werd alleen gemaakt in dorpen met een inwoneraantal tussen de 700 en 10.000. Bij minder inwoners zou de vertoning te weinig entreegeld opleveren en bij meer inwoners zou de betrokkenheid bij de gemeenschap onvoldoende kunnen zijn om genoeg kijkers voor de film te krijgen, zo was het idee.

De opnames voltrokken zich altijd volgens een vast stramien. Zo ook in Middelbeers. De film, opgenomen op 12 september 1967, startte in het gemeentehuis, waar je burgemeester Verwiel ziet vergaderen met de gemeenteraad. Op de lagere school aan de St. Jorisstraat, waar toen klas 4 t/m 6 les kregen, werd het speelkwartier gefilmd, waarbij alle leerkrachten op de speelplaats in beeld komen. Bij de klassen 1 t/m 3, gehuisvest in de oude school aan de Willibrordstraat, werd in de klassen gefilmd. Ook de kleuterschool aan de St. Annastraat werd niet overgeslagen. Bij de Boerenleenbank opende Geert Dieker de kluis voor de camera. Er werd in alle Middelbeerse straten gefilmd vanaf een volkswagenbusje, dat met luide muziek, bedoeld om de mensen naar buiten te lokken, door de straten reed. Veel Beerzenaren voelden zich even een filmster.

Bij bijzondere gebeurtenissen werd er afgeweken van het vaste stramien. Zo’n gebeurtenis was in de Middelbeerse film de bruiloft van Anneke van Hoof en Frans Waalen, gefilmd bij en in de kerk, met pastoor Terhorst, en tijdens de receptie in zaal ‘De Zwaan’. Middenstanders konden, tegen betaling, hun zaak prominent in beeld laten komen. Zo kan het dat je in de film een kijkje kunt nemen bij cafetaria de Hoeve, de Centra (zie foto) en bij groenteboer van Beers aan de Hoogdijk. De Beerse verenigingen kwamen ook in beeld. Te zien is een demonstratie van een sportoefening van de KPJ op het Doornboomplein en een potje voetbal van Beerse Boys onder leiding van meester Veldhuis op een veldje aan de Kuikeinseweg. Het laatste stuk van de film is een optocht van Beerse verenigingen. We zien o.a.: rijvereniging en ponyclub De Drie Beerzen, Harmonie de Vriendschap, KPJ De Beerzen, Beerse Boys, Gilde St. Sebastiaan, de Zwartmikkers, Korfbalclub de Beerzen, de welpen van Don Garcia Moreno en de brandweer.

Jan Basten

Elke gemeente had een contactpersoon die plaatselijk de boel regelde; in de Beerzen was dit Jan Basten, ambtenaar bij de gemeente. Jan zorgde o.a. voor de publicaties in de dagbladen, de uitnodigingen aan diverse verenigingen en de voorlichting aan de inwoners. Hij kreeg hiervoor voorbeeldbrieven van de organisatie. Deze brieven moeten wel heel duidelijk zijn geweest, want van onderstaande publicatie in de Huis-aan-Huis van 5 april 1968 zullen de Beerzenaren niet veel wijzer zijn geworden:

“Zoals u inmiddels vernomen heeft, draait vrijdagmiddag en -avond de film ‘Hoe het hier reilt en zeilt’. Wil in verband hiermee iedereen er rekening mee houden, dat de winkels kwart voor zeven gesloten worden. Gaat zelf genieten en de film zien, dan steunt u gelijk hen die niet zien.” (Een deel van de opbrengst was bestemd voor de Nederlandse Blindenbond)

Anno 2024 is de film nog steeds te zien. Op de website https://www.brabantinbeelden.nl staan veel dorpsfilms van Noord-Brabant, waaronder die van Middelbeers. Op de website van Heemkundekring den Beerschen Aard staat ook een link naar deze film. Kijk op www.denbeerschenaard.nl , klik op ‘beeldmateriaal’, daarna op ‘video’s’. Daar vind je Dorpsfilm Middelbeers deel 1 en 2. Zeer de moeite waard!

De foto van Lies van Beers van de Loo in de Centra is een screenshot van de film, gemaakt met toestemming van Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. (Bron Johan Adolfs, collectie RHC(e); tekst van dit artikel: Joke van Ham, heemkundekring “Den Beerschen Aard”)